Jak dużą popularnością cieszą się wytrawne tarty wśród gości Zaraz Wracam?

Grzegorz Sierba: Wytrawne tarty cieszą się olbrzymią popularnością wśród gości Zaraz Wracam, gdyż jest to nasza specjalność. To nasz wyróżnik, gdyż nie ma w Łodzi innych restauracji, które serwowałyby dania z tej grupy. Jeśli więc łodzianin lub odwiedzający to miasto turysta ma ochotę na tartę, Zaraz Wracam powinno mu przyjść na myśl w pierwszej kolejności. Oczywiście można się u nas skusić na sałatkę, zupę lub słodkości, lecz tarty wytrawne są bezkonkurencyjne.

Goście zamawiają tarty bardziej jako lunch lub przekąskę czy wraz z innymi propozycjami z menu komponują z nich dania obiadowe?

Grzegorz Sierba: To oczywiście zależy od pojemności żołądka gościa. Dla jednych porcja tarty jest nie do przejedzenia a dla innych bywa daniem głównym poza zupą i deserem. Zależne jest to również od pory dnia. Wydaje mi się jednak, że grupą, która przeważa jest ta, traktująca tarty jako dania lunchowe.

Czy menu, jeśli chodzi o tarty, zmienia się wraz z sezonem?

Grzegorz Sierba: Menu Zaraz Wracam jest bardzo elastyczne. Zmienia się niemalże codziennie. To pozwala na dostosowanie się do często zmieniających się potrzeb i upodobań naszych gości, gwarantuje świeżość serwowanych przez nas potraw, ale jednocześnie umożliwia eksperymenty i dostosowanie oferty do sezonu. Obecnie w menu bistro królują grzyby, dynia czy też śliwki – a zatem elementy charakterystyczne dla wczesnej jesieni.

Która spośród 10 propozycji, które można znaleźć na stronie, jest najchętniej kupowana?

Grzegorz Sierba: Przyznam szczerze, że strona internetowa została przez nas nieco zaniedbana i 10 pozycji tart, które zostały tam umieszczone jest tylko ułamkiem spośród tych, które rzeczywiście są przez nas serwowane. W każdym tygodniu powstaje co najmniej jedna, nowa wersja smakowa.

Niesłabnącą popularnością cieszy się od samego początku tarta lotaryńska, której podstawowymi składnikami są boczek i ementaler. Oprócz niej najchętniej kupowane są tarty opierające się na kurczaku, szpinaku, serach czy łososiu.

Goście wybierają sprawdzone smaki czy lubią eksperymentować i próbować mniej typowych połączeń jak por-gruszka-ementaler?

Grzegorz Sierba: Sam fakt, iż ktoś decyduje się skorzystać z naszej oferty, może oznaczać, że lubi eksperymenty. Grupa naszych stałych odbiorców napędza nas do tworzenia coraz to nowszych rozwiązań, gdyż za każdym razem lubią spróbować czegoś innego. Osoby pojawiające się w Zaraz Wracam po raz pierwszy są często ostrożne, lecz gdy już uda nam się zdobyć ich zaufanie, zaczynają wybierać mniej standardowe pozycje w menu.

Jaki jest przepis na tartę idealną? Ważniejsze jest ciasto czy nadzienie?

Grzegorz Sierba: Każde kubki smakowe wykazują pewien stopień indywidualności a włączając w to również inne zmysły oprócz smaku, odbiór tej samej tarty jest inny wśród naszych konsumentów. Idealna tarta jest zatem kwestią naszych prywatnych upodobań i nie można podać jednego, ogólnego przepisu.

Nie mogę również rozstrzygnąć czy ciasto ma przewagę nad nadzieniem, czy nadzienie nad ciastem. Tworzą one jedną całość. Tarta nie obejdzie się ani bez jednego, ani bez drugiego. Najważniejsze jednak jest to, aby dostosować do siebie te dwie warstwy. Nie należy również zapominać o roli, jaką w tarcie gra zalewa. Zestaw tych trzech składników może dać efekt w postaci tarty idealnej o danym smaku.

Jaka jest ulubiona tarta Zaraz Wracam?

Grzegorz Sierba: Zaraz Wracam codziennie zmienia swoją ulubioną tartę i jest mocno niezdecydowane w tej kwestii. Oprócz tego każda z osób tworzących bistro ma trochę inne preferencje. Nie sposób zatem ustalić jednego, wspólnego faworyta.

Bistro Zaraz Wracam przy ulicy Piotrkowskiej 101 bistrow Łodzi– to miejsce, które powstało z zamiłowania do pysznego jedzenia. Filozofia Zaraz Wracam to tworzenie dobrej, uczciwej i niedrogiej kuchni, którą cechuje bezpretensjonalny sposób podawania, choć nie pozbawiony odrobiny elegancji. Menu inspirowane jest kuchnią europejską, choć sporo w nich francuskich specjałów.

Zdięcia autorstwa Karoliny Szepockiej dzięki uprzejmości bistro.