Bigos to danie raczej proste w przygotowaniu, którego sekretem jest odpowiedni dobór składników i czas gotowania. To też jedna z tych wspaniałych potraw, które można przygotować wcześniej, ponieważ smakują dużo lepiej po kolejnym odgrzaniu. Podstawą tradycyjnego bigosu są różne rodzaje mięs, a także siekana kapusta kiszona i biała, suszone grzyby, a często również suszone śliwki, miód lub powidła, które mają za zadanie zbalansować kwaśny smak kapusty i uczynić to danie nieco słodszym. Na aromat klasycznego bigosu składa się wiele przypraw i dodatków, które w każdym domu mogą być nieco inne, w zależności od indywidualnych smaków oraz przekazywanej z pokolenia na pokolenie kulinarnej tradycji. 

Jak przyrządzić obłędny w smaku bigos, który oczaruje wszystkich gości?

Kuba Tomaszczyk, młody zwycięzca 11 sezonu polskiej edycji programu "MasterChef", który pochodzi ze Śląska, ma na bigos swój rodzinny patent. Co jest jego sekretem? Na pewno duży wpływ na smak dania ma porcja czerwonego wina, którego moc podbija mięsne aromaty. Ważny jest też czas gotowania potrawy. Genialnym, a rzadko stosowanym dodatkiem, okazuje się fermentowany sos o przyjemnie korzennym smaku, którego ojczyzną jest Wielka Brytania, czyli sos Worcestershire. W jakiej ilości i kiedy go użyć? Dowiecie się z przepisu Kuby. Tak więc, garnki w dłoń, naszykujmy wspólnie doskonały bigos dla całej rodziny. 

Bigos - przepis zwycięzcy programu "MasterChef Polska" - na 20 porcji

Składniki:

  • 500 g kapusty białej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 50 g grzybów suszonych
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 300 g mięsa wołowego (np. antrykotu)
  • 150 g boczku wędzonego
  • 200 boczku surowego
  • 100 g kiełbasy jałowcowej
  • 100 g kiełbasy myśliwskiej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 cebula
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 50 ml sosu Worcestershire
  • 4 suszone śliwki
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 goździk
  • 1 ziarno jałowca
  • sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania:
1. Grzyby moczymy w wodzie (około 250 ml) i wstawiamy na noc do lodówki. Następnie kroimy je w paski, a wodę zostawiamy na później.
2. Kapustę kiszoną odciskamy z wody, siekamy i umieszczamy w garnku. Kapustę białą szatkujemy, parzymy wrzątkiem i dodajemy do kiszonej. Dolewamy do garnka tyle wody, aby przykryć kapustę. Gotujemy na małym ogniu przez 45 minut.
3. Boczek surowy, wędzony i kiełbasy kroimy w kostkę. Na patelni wytapiamy tłuszcz z boczku surowego, po 5 minutach dodajemy boczek wędzony, następnie pokrojoną w kostkę cebulę, a po kolejnych 4 minutach kiełbasy. Smażymy jeszcze cztery minuty i przekładamy zawartość patelni do dużego garnka.
4. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na smalcu. Po 15 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i sos Worcestershire, podsmażamy 5 minut i dodajemy do boczku. Kapustę razem z wodą dodajemy do mięsa. Dosypujemy wszystkie przyprawy, dodajemy grzyby razem z wodą po moczeniu i pokrojone suszone śliwki. Mieszamy. Bigos gotujemy 4 godziny, często mieszając.    5. Po 2 godzinach dolewamy wino. Bigos jest gotowy, gdy mięso będzie miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 


Źródło: Kuba Tomaszczyk, "Po prostu gotuj"