Racuchy kojarzą się z dzieciństwem, ich smak przywołuje miłe wspomnienia. Często goszczą na polskich stołach – są idealnym pomysłem na śniadanie, kolację lub słodką przekąskę. Przygotujecie je w szybkim czasie. Żeby wyszły naprawdę pyszne – warto sięgnąć po recepturę sprzed lat. Co więcej, będzie ona doskonała, gdy zapomnieliście o kupnie drożdży – zupełnie nie będą one potrzebne.
Patent na puszyste racuchy
Jeśli nie macie w domu drożdży – nic straconego, wasze racuchy i tak mogą wyjść perfekcyjnie puchate i świetne w smaku. Wszystko za sprawą prostego triku, który stosowały jeszcze nasze babcie.
Musicie po prostu ubić cukier i jajka. Takie połączenie utworzy niezwykle puszystą masę. Jeśli dodacie ją do ciasta – placuszki będą wyjątkowo pulchne. Jest to też genialny patent dla wszystkich zapominalskich lub osób, które po prostu nie chcą używać drożdży.
Przepis na racuchy bez drożdży
Potrzebne składniki:
- jajko – 1 sztuka,
- mąka pszenna – 2 szklanki,
- mleko – 1 szklanka,
- cukier – 3 łyżki,
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
- szczypta cynamonu,
- duże jabłko – 1 sztuka.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijcie jajko i dodajcie cukier. Całość ubijajcie na puszystą masę.
- Następnie przesiejcie mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej stopniowo dodawajcie pozostałe składniki (poza jabłkami) i ubijcie mikserem na średnich obrotach.
- Jabłko pokrójcie w kostkę lub średnie plasterki i wrzućcie do masy. Dodajcie szczyptę cynamonu.
- Rozgrzejcie patelnię i wlejcie na nią olej. Gdy już będzie nagrzany – nakładajcie niewielkie porcje ciasta. Smażcie z obu stron do momentu, aż racuchy będą rumiane.
- Na koniec posypcie je cukrem pudrem. Możecie również polać placuszki syropem klonowym, dodać dżem, miód lub konfiturę.
Komentarze