Racuchy kojarzą się z dzieciństwem, ich smak przywołuje miłe wspomnienia. Często goszczą na polskich stołach – są idealnym pomysłem na śniadanie, kolację lub słodką przekąskę. Przygotujecie je w szybkim czasie. Żeby wyszły naprawdę pyszne – warto sięgnąć po recepturę sprzed lat. Co więcej, będzie ona doskonała, gdy zapomnieliście o kupnie drożdży – zupełnie nie będą one potrzebne.

Patent na puszyste racuchy

Jeśli nie macie w domu drożdży – nic straconego, wasze racuchy i tak mogą wyjść perfekcyjnie puchate i świetne w smaku. Wszystko za sprawą prostego triku, który stosowały jeszcze nasze babcie.

Musicie po prostu ubić cukier i jajka. Takie połączenie utworzy niezwykle puszystą masę. Jeśli dodacie ją do ciasta – placuszki będą wyjątkowo pulchne. Jest to też genialny patent dla wszystkich zapominalskich lub osób, które po prostu nie chcą używać drożdży.

Przepis na racuchy bez drożdży

Potrzebne składniki:

  • jajko – 1 sztuka,
  • mąka pszenna – 2 szklanki,
  • mleko – 1 szklanka,
  • cukier – 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki,
  • szczypta cynamonu,
  • duże jabłko – 1 sztuka.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbijcie jajko i dodajcie cukier. Całość ubijajcie na puszystą masę.
  2. Następnie przesiejcie mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej stopniowo dodawajcie pozostałe składniki (poza jabłkami) i ubijcie mikserem na średnich obrotach.
  3. Jabłko pokrójcie w kostkę lub średnie plasterki i wrzućcie do masy. Dodajcie szczyptę cynamonu.
  4. Rozgrzejcie patelnię i wlejcie na nią olej. Gdy już będzie nagrzany – nakładajcie niewielkie porcje ciasta. Smażcie z obu stron do momentu, aż racuchy będą rumiane.
  5. Na koniec posypcie je cukrem pudrem. Możecie również polać placuszki syropem klonowym, dodać dżem, miód lub konfiturę.