Biszkopt jest bardzo popularnym ciastem, które można podać na wiele różnych sposobów. Świetnie sprawdzi się jako baza do tortu lub przygotowany z galaretką i owocami. Wyśmienicie będzie smakować też sam, bez żadnych dodatków. Zazwyczaj piecze się go w piekarniku – nie jest to jedyna metoda.

Sposób na ekspresowy biszkopt bez pieczenia

Choć wydaje się to nierealne, biszkopt bez problemu możecie przygotować bez użycia piekarnika. Ten ciekawy sposób polega na usmażeniu go na patelni. Robi się to na małym gazie – jest to ważna zasada, o której należy pamiętać, żeby smakołyk wyszedł perfekcyjny. Nie musicie także przewracać go na drugą stronę – i tak będzie pulchny i miękki, a przede wszystkim równo wyrośnięty.

Zyskacie również czas, ponieważ na jego usmażenie wystarczy 25 minut. Będziecie potrzebować jedynie solidnej, głębokiej patelni z nieprzywierającym dnem i pokrywkę. Biszkopt wyjdzie wtedy niewysoki, ale za to dość szeroki.

Jak przygotować biszkopt z patelni?

Na natłuszczoną patelnię przełóżcie gotowe ciasto na biszkopt, wyrównajcie jego wierzch i całość przykryjcie pokrywką. Patelnię postawcie na gazie i smażcie ciasto przez ok. 20-25 minut na wolniutkim ogniu.

Podczas smażenia ciasto będzie powoli rosło, a gdy na jego wierzchu pojawią się delikatne pęcherzyki – oznacza to, że biszkopt jest już gotowy. Odkryjcie wtedy pokrywkę i sprawdźcie patyczkiem, czy na pewno nadaje się do jedzenia (tak, jak robi się to w przypadku tradycyjnego ciasta). Jeśli patyczek będzie suchy – wyjmijcie placek z patelni i ostudźcie.