Placki ziemniaczane to jedna z naszych ulubionych, prostych potraw. Przede wszystkim potrzebne są do nich bogate w skrobię, mączyste ziemniaki typu B lub C oraz kilka podstawowych składników. Placki można przygotowywać na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nie znudzą się zbyt szybko. Jeśli dodacie do nich uwielbiany przez Polaków produkt – będą wspaniale rumiane i chrupiące z wierzchu, a w środku pozostaną mięciutkie, smakowicie ciągnące.
Placki ziemniaczane inaczej
Sposób na wybitnie smaczne placki ziemniaczane rodem z dobrego baru mlecznego polega na dodaniu do nich solidnej porcji żółtego sera. W zależności od swoich preferencji dietetycznych czy smakowych możecie użyć twardego koziego sera, odpowiedni będzie także ser z mleka krowiego, np. gouda, ementaler czy cheddar.
Ten dodatek sprawi, że placki będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne. Sprawdzą się też idealnie dla wszystkich miłośników roztopionego sera w potrawach. Gotowe placki możecie udekorować z wierzchu np. plastrem wędzonego łososia, pomidorkami koktajlowymi lub kwaśną śmietaną. Latem idealnie sprawdza się dodatek świeżego koperku albo bazylii.
Placki ziemniaczane z twardym serem - przepis z baru mlecznego
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 700 g ziemniaków np. bryza
- 1 cebula cukrowa
- 100 g twardego sera np. dojrzewającego
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Opcjonalnie: świeże zioła, np, koperek, bazylia, tymianek.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki i cebulę zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach. Dodajcie starty na najdrobniejszych oczkach ser, a także jajka oraz mąkę pszenną.
- Doprawcie ciasto solą i pieprzem. Jeśli używacie świeżych ziół - dodajcie je na tym etapie.
- Placki smażcie na rozgrzanym oleju roślinnym do momentu, aż uzyskają mocno złoty kolor.
- Usmażone placki odsączcie z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Placki ziemniaczane z serem najlepiej smakują na gorąco. Możecie je zjeść z sałatką ze świeżych warzyw lub podać jako dodatek np. do zupy czy chłodnika, wtedy staną się pełnym daniem obiadowym.
Komentarze