Placki ziemniaczane są prostą potrawą, do której potrzebujecie przede wszystkim mączystych ziemniaków oraz kilku innych składników. Można przygotowywać je na wiele różnych sposobów, dzięki czemu nie znudzą się zbyt szybko. Jeśli dodacie do nich jeden pyszny produkt – będą wspaniale chrupiące z wierzchu, ale mięciutkie w środku.

Patent na doskonałe placki ziemniaczane

Babciny patent na wybitnie smaczne placki ziemniaczane polega na dodaniu do nich solidnej porcji żółtego sera. Możecie użyć twardego koziego sera, odpowiedni będzie także ser z mleka krowiego, np. gouda, ementaler czy cheddar.

Ten dodatek sprawi, że placki będą jeszcze bardziej chrupiące i aromatyczne. Sprawdzą się też idealnie dla miłośników roztopionego sera w potrawach. Gotowe placki możecie udekorować np. łososiem, pomidorkami koktajlowymi lub śmietaną.

Przepis na placki ziemniaczane z serem

Potrzebne składniki:

  • 700 g ziemniaków np. bryza
  • 1 mała cebula
  • 100 g twardego koziego sera np. dojrzewającego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzyjcie na tarce na średnich oczkach. Dodajcie starty na najdrobniejszych oczkach ser, a także jajka oraz mąkę pszenną.
  2. Doprawcie ciasto solą i pieprzem.
  3. Placki smażcie na rozgrzanym oleju roślinnym do momentu, aż uzyskają złoty kolor.
  4. Usmażone placki odsączcie z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.