Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.

Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, ryżem, a także z owocami morza. Można używać jej także do pieczenia i smażenia.

Zapewne w każdej kuchni można znaleźć oliwę z oliwek.

Mi nie wystarcza zwykła.

Oliwę z oliwek aromatyzuję papryką, czosnkiem czy rozmarynem.

Świetnie sprawdza się do mięs, pieczywa czy sałatek.

Natomiast do pieczenia ciast najczęściej używam  oliwę z cytryną lub z migdałami.

Aromat przechodzi do ciasta nadając mu niewiarygodny smak.

Taka aromatyzowana przez nas samych oliwa to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby.

 

Oliwa z oliwek z czosnkiem


Składniki : słoiczek 0,2l, 1 główka czosnku, kilka ziaren pieprzu, oliwa z oliwek ,

Przygotowanie : Czosnek obieramy, wrzucamy pieprz i zalewamy oliwą z oliwek.

Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.

 

Oliwa z oliwek z pieczonym czosnkiem

 

Składniki : słoiczek 0,2l, 1 główka czosnku, oliwa z oliwek .

Przygotowanie : Czosnek obieramy i wrzucamy do rondelka. Zalewamy oliwą z oliwek i smażymy na wolnym ogniu 20-30 minut. Studzimy i przelewamy do słoiczka.

Zamykamy szczelnie pojemnik.

 


Oliwa z oliwek z rozmarynem


Składniki : butelka 0,5l, kilka gałązek świeżego rozmarynu, oliwa z oliwek.

Przygotowanie : Rozmaryn  zalewamy oliwą z oliwek.

Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.

 

Oliwa z oliwek z papryką i chilli


Składniki : butelka 0,5l, suszone płatki papryki i chilli, oliwa z oliwek.

Przygotowanie : Paprykę i chili wrzucamy do butelki i   zalewamy oliwą z oliwek.

Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.

 

Oliwa z oliwek z migdałami


Składniki : słoiczek 0,2l,  100g migdałów w całości, oliwa z oliwek.

Przygotowanie : Migdały wrzucamy do słoiczka i zalewamy oliwą z oliwek.

Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.

 

Oliwa z oliwek z cytryną

 

Składniki :  Słoiczek 0,2l, cytryna, oliwa z oliwek.

Przygotowanie : Cytrynę przekrój zalej zimną wodą i odstaw na dobę.

Wyjmij z wody, osusz i zalej oliwą z oliwek.

Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.

 

 

 

Słoiczki powinny by starannie wyczyszczone i wyparzone.

Ilość ziół zależy od intensywności aromatu oliwy.

Im więcej ziół tym oliwa będzie aromatyczna.

Dobór ziół, orzechów pozostawiam Waszej inwencji.