Wspaniale oczyszcza i reguluje procesy trawienia. Spowalnia procesy starzenia oraz doskonale wpływa na wzrost kości u dzieci.
Oliwa z oliwek jest przede wszystkim wspaniałym dodatkiem do sałatek, dań z makaronem, ryżem, a także z owocami morza. Można używać jej także do pieczenia i smażenia.
Zapewne w każdej kuchni można znaleźć oliwę z oliwek.
Mi nie wystarcza zwykła.
Oliwę z oliwek aromatyzuję papryką, czosnkiem czy rozmarynem.
Świetnie sprawdza się do mięs, pieczywa czy sałatek.
Natomiast do pieczenia ciast najczęściej używam oliwę z cytryną lub z migdałami.
Aromat przechodzi do ciasta nadając mu niewiarygodny smak.
Taka aromatyzowana przez nas samych oliwa to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby.
Oliwa z oliwek z czosnkiem
Składniki : słoiczek 0,2l, 1 główka czosnku, kilka ziaren pieprzu, oliwa z oliwek ,
Przygotowanie : Czosnek obieramy, wrzucamy pieprz i zalewamy oliwą z oliwek.
Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.
Oliwa z oliwek z pieczonym czosnkiem
Składniki : słoiczek 0,2l, 1 główka czosnku, oliwa z oliwek .
Przygotowanie : Czosnek obieramy i wrzucamy do rondelka. Zalewamy oliwą z oliwek i smażymy na wolnym ogniu 20-30 minut. Studzimy i przelewamy do słoiczka.
Zamykamy szczelnie pojemnik.
Oliwa z oliwek z rozmarynem
Składniki : butelka 0,5l, kilka gałązek świeżego rozmarynu, oliwa z oliwek.
Przygotowanie : Rozmaryn zalewamy oliwą z oliwek.
Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.
Oliwa z oliwek z papryką i chilli
Składniki : butelka 0,5l, suszone płatki papryki i chilli, oliwa z oliwek.
Przygotowanie : Paprykę i chili wrzucamy do butelki i zalewamy oliwą z oliwek.
Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.
Oliwa z oliwek z migdałami
Składniki : słoiczek 0,2l, 100g migdałów w całości, oliwa z oliwek.
Przygotowanie : Migdały wrzucamy do słoiczka i zalewamy oliwą z oliwek.
Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.
Oliwa z oliwek z cytryną
Składniki : Słoiczek 0,2l, cytryna, oliwa z oliwek.
Przygotowanie : Cytrynę przekrój zalej zimną wodą i odstaw na dobę.
Wyjmij z wody, osusz i zalej oliwą z oliwek.
Zamykamy szczelnie pojemnik i odstawiamy na 2-3 tyg w ciemne miejsce.
Słoiczki powinny by starannie wyczyszczone i wyparzone.
Ilość ziół zależy od intensywności aromatu oliwy.
Im więcej ziół tym oliwa będzie aromatyczna.
Dobór ziół, orzechów pozostawiam Waszej inwencji.
Komentarze