Dlaczego polecamy szałwię i goździki w takim tandemie? Jakie właściwości z osobna ma każde z tych 2 niezłych ziółek?
Szałwia - właściwości ziela
Szałwia kwitnie od maja do lipca. Już niewielka jej ilość pomaga poprawić pamięć, koncentrację i funkcje poznawcze – zdecydowanie lepiej zorientujecie się w bieżących sprawach. Olejki eteryczne z szałwii pomagają też utrzymać optymalny nastrój i działają uspokajająco. Szałwia dodatkowo koi gardło, krtań i struny głosowe – jeśli w pracy dużo rozmawiacie czy prezentujecie i czasami "siada" wam gardło, warto ją pić.
Szałwia ponadto korzystnie wpływa na trawienie - przyspiesza je, łagodzi niestrawność, a także zmniejsza nadmierne pocenie, działa dezynfekująco i przeciwzapalnie. Napar z szałwii działa na skórę jak tonik.
Goździki - właściwości przyprawy
Goździki (przyprawa) to drugi ważny składnik naszego naparu. Olejki eteryczne z goździków nadają temu naparowi zdecydowany, słodko-pikantny i korzenny smak, a ponadto ułatwiają koncentrację, zwiększają efektywność myślenia, poprawiają nastrój i dodają pewności siebie. Eugenol, dominująca w olejku eterycznym z goździków substancja, działa też przeciwbólowo. Niegdyś żucie goździków polecało się na ból zęba. Eugenol wchodzi ponadto w skład anodyny – środka zmniejszającego ból.
Goździki poza tym łagodzą przebieg infekcji, zmniejszają bol gardła i łagodzą dolegliwości żołądkowe, w tym wzdęcia, niestrawność czy biegunkę). Pomagają też podnieść odporność oraz zwalczać drobnoustroje. Zawierają polifenole – silne przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.
Napar z szałwii i goździków - jak zrobić tę miksturę?
Składniki (na 1 porcję):
- 10 lekko rozgniecionych goździków
- 4 świeże listki szałwii
- 1 łyżeczka miodu
- 1 plaster cytryny
Sposób przygotowania:
- Zalejcie szałwię i goździki szklanką wrzącej wody. Zaparzajcie pod przykryciem 5 minut;
- Po 5 minutach odkryjcie, przecedźcie. Odczekajcie kolejne 5-8 minut;
- Dodajcie miód i cytrynę. Wymieszajcie i pijcie małymi łykami.
Wystarczy 1 szklaneczka dziennie, przy czym naparu nie powinny pić kobiety w ciąży. Goździki w nadmiernych ilościach mogą też podrażniać skórę, błony śluzowe i uczulać. Szałwii powinny z kolei unikać kobiety karmiące piersią – zmniejsza ona laktację. Nie jest ona polecana również przy ostrym zapaleniu żołądka i nowotworach pobudzanych przez hormony estrogenne.
Komentarze