Dlaczego NIE używam...

...naczyń, form i folii aluminiowych

Jak zwykle, przed przystąpieniem do napisania tego artykułu wertowałam rożne prace naukowe i te trochę mniej naukowe, aby jak najrzetelniej przedstawić co kryją w sobie naczynia aluminiowe, folie oraz formy aluminiowe tzw. jednorazowe (choć i tak nie dla każdego jednorazowe...).  Muszę przyznać, że eksperci oraz osoby wypowiadajcie się na powyższy temat zwykle były w 100% ze sobą zgodne (pochodziły z różnych krajów), a znajdywane przez mnie źródła, zawsze wskazywały na to samo, czyli szkodliwość naczyń, form i folii aluminiowych i ich związek z chorobami.

Czy zwróciliście uwagę, że po użyciu naczyń/form aluminiowych są one zawsze błyszczące, tak jakby wcale nikt ich nie używał? To pieczone w nich jedzenie, pochłania cały, szkodliwy metal, który potem jest zjadany i powoduje, że formy nawet po ich użyciu, wyglądają jak nowe. To samo zresztą dzieję się np. z warzywami pieczonymi w zawiniętej folii aluminiowej, bardzo często spotykanej formie pieczenia na grillu (ziemniaki, ryba). Nawet przykrywanie żywności folią aluminiową, powoduje podobny efekt, z tym, że trochę wolniej. Po kilku dniach tak przykrytej żywności, szczególnej takiej, w której jest sos pomidorowy czy sól, (lub inny kwas) na folii pojawiają się maleńkie dziurki, właśnie przez nią "wyżarte", które zostały wchłonięte przez ów sos, a tym samym, cały szkodliwy metal znajduje się teraz w jedzeniu.  To samo dzieje się - w obecnych czasach tak popularnych - napojach w puszce oraz tych w kartonikach, które są wykładane cienką warstwą tego szkodliwego metalu. Napoje takie jak: pomidorowe, pomarańczowe, grejpfrutowe i inne, z wielką łatwością absorbują aluminium, które potem jest wypijane, często przez najmłodszych.

Dla skrócenia czasu spędzanego podczas przygotowywania posiłków ułatwiamy sobie używając warzyw w puszce takich jak kukurydza, fasolka czy pomidory. Mleczko skondensowane, zupy, pasztety i wiele innych przetworów, również są często spotykanymi produktami w naszych kuchniach i na stołach. Fakt, że zdarza się też tak, że danego produktu nie ma po prostu nie w puszce, tak jak np. ryba w sosie pomidorowym i wtedy jesteśmy zmuszeni do kupienia go w takiej właśnie postaci, a może jednak powinniśmy z niego zrezygnować...

Najogólniej mówiąc, aluminium może spowodować problemy z jelitami, pęcherzykiem żółciowym, jak również gazy i skurcze, choroby układu nerwowego, alergię, a nawet chorobę Alzheimera, w której naukowcy dopatrują się dużej korelacji pomiędzy chorobą, a aluminium.