Co zamiast słodyczy

Gdy dopadnie nas głód, zamiast po baton czy cukierek sięgnijmy po przekąskę smaczną i bogatą w wartości odżywcze.

  • Warzywa  -  surowa marchewka, pomidor, papryka, seler naciowy, rzodkiewka, kapusta (surowa lub kiszona), sałatę, cykorię, ogórek. Warzywa są mało kaloryczne (średnia marchew to ok. 30 kcal, ogórek 16 kcal). Dostarczają  witaminy C (wspomaga odporność), B1 i B2 (regulują pracę układu nerwowego), A (konieczna dla zdrowia oczu, błon śluzowych i skóry), E (zawdzięczamy jej piękną cerę) i K (działa przeciwzakrzepowo). A także, soli mineralnych, m.in. sodu i potasu, które regulują pracę serca. Warzywa są lekkostrawne , dostarczają błonnika, który poprawia pracę jelit.
  • Owoce sezonowe -  są bogate w witaminę C, mikroelementy, błonnik. Mają jednak sporo cukrów prostych, dlatego nie należy ich jeść bez umiaru. Wystarcza dziennie 2 owoce (jabłko ma ok. 50 kcal, brzoskwinia 39 kcal, mandarynka 42 kcal a banan 95-120 kcal) lub szklanka malin i jagód (29 kcal), czy 2 garście czereśni (ok 100 kcal). Najwięcej cukru mają winogrona ( 70 kcal, w 100g).
  • Nabiał - to bogate źródło białka. Zawiera witaminy A i D ( niezbędna dla kości i zębów). Najmniej kaloryczna jest maślanka (30 kcal w 100g). Plasterek sera żółtego to 70kcal, 100g jogurtu naturalnego 78kcal, smakowego 100kcal. Tyle ma też szklanka tłustego mleka, 100g twarogu to ok. 113 kcal.
  • Suszone owoce - rodzynki , morele, śliwki, banany, daktyle, figi. Dostarczają witamin z gr B, żelazo (chroni przed anemią), cynku (wspomaga odporność, poprawia wygląd skóry) i dużo błonnika. Rodzynki zawierają też wapń, a morele ogromne ilości witaminy E. suszone owoce są bardzo kaloryczne, np. 100g moreli  to 248 kcal. Wystarczy zjeść dziennie garstkę , 3-4 morele lub daktyle.
  • Pestki i orzechy - nasiona dyni, słonecznika oraz orzechy i migdały to skarbnica tłuszczów omega-3 i omegz-6. Działają one przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, obniżają poziom złego cholesterolu. Poprawia pamięć, koncentrację i odporność. Produkty te są bardzo zdrowe, ale bardzo kaloryczne 100g pestek to ok 550 kcal, orzechów włoskich 650 kcal. Tak więc ograniczmy się do małej garstki pestek i 30 g orzechów w ciągu dnia.