Jeśli jesteście fanami wyrośniętego, mięciutkiego, delikatnego w smaku ciasta drożdżowego, to dobrze trafiliście. Istnieje bowiem kilka podstawowych reguł, które pozwolą nawet w domowej piekarni czy cukierni, wypróbować przepis idealny na drożdżowe dla leniwych!

Wskazówki, jak upiec ciasto drożdżowe.

  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • mąka powinna być świeża i przesiana
  • mleko powinno być letni
  • masło, które roztopimy musimy przestudzić
  • ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i będzie odchodziło od ręki
  • im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, szybciej urośnie i będzie bardziej puszyste (najlepiej wyrabiać nawet 20 minut)
  • aby ciasto było bardziej puszyste jajka ucieramy razem z cukrem (na kogel-mogel) i dodajemy do reszty składników
  • drożdże powinny być świeże (tzn. nie suche)
  • gdy użyjemy drożdży suszonych spowoduje to wolniejsze rośnięcie ciasta
  • wyrobione ciasto umieszczamy w plastikowym pojemniku, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce (bez przeciągów) o temperaturze około 25-30 stopni C
  • aby ciasto szybciej podwoiło swoją objętość możemy wstawić miskę z ciastem w ciepłą wodę lub nagrzać piekarnik do 50 stopni C i przy otwartych drzwiczkach wstawić miskę z ciastem
  • po wyrośnięciu ciasto dobrze jest "odgazować" tzn. uderzamy w ciasto kilka razy pięścią, po czym ponownie krótko je wyrabiamy

Polecamy: drożdżowe z kruszonką