Jeśli jesteście fanami wyrośniętego, mięciutkiego, delikatnego w smaku ciasta drożdżowego, to dobrze trafiliście. Istnieje bowiem kilka podstawowych reguł, które pozwolą nawet w domowej piekarni czy cukierni, wypróbować przepis idealny na drożdżowe dla leniwych!
Wskazówki, jak upiec ciasto drożdżowe.
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mąka powinna być świeża i przesiana
- mleko powinno być letni
- masło, które roztopimy musimy przestudzić
- ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie lśniące i będzie odchodziło od ręki
- im dłużej wyrabiamy ciasto, tym będzie bardziej napowietrzone, szybciej urośnie i będzie bardziej puszyste (najlepiej wyrabiać nawet 20 minut)
- aby ciasto było bardziej puszyste jajka ucieramy razem z cukrem (na kogel-mogel) i dodajemy do reszty składników
- drożdże powinny być świeże (tzn. nie suche)
- gdy użyjemy drożdży suszonych spowoduje to wolniejsze rośnięcie ciasta
- wyrobione ciasto umieszczamy w plastikowym pojemniku, przykrywając ściereczką i odstawiając w ciepłe miejsce (bez przeciągów) o temperaturze około 25-30 stopni C
- aby ciasto szybciej podwoiło swoją objętość możemy wstawić miskę z ciastem w ciepłą wodę lub nagrzać piekarnik do 50 stopni C i przy otwartych drzwiczkach wstawić miskę z ciastem
- po wyrośnięciu ciasto dobrze jest "odgazować" tzn. uderzamy w ciasto kilka razy pięścią, po czym ponownie krótko je wyrabiamy
Polecamy: drożdżowe z kruszonką
Komentarze