Słodkie muffiny to ogromne możliwości! Owoce, warzywa, nabiał, bakalie, przyprawy, czekolada, zioła, co tylko chcecie! Do tego crunchy, kruszonki, syropy... Moje zdanie? To idealny wypiek dla nowicjuszy, fantastów lub osób które chcą urozmaicić swoje niedzielne wypieki rodzinne.
 
Słodkie muffiny nie wymagają miksera. Niedokładne mieszanie składników nadaje muffinkom cudownie nieregularne babeczkowe kształty. Wystarczy tylko dokładnie wymieszać łyżką składniki.
 
Podaję też przepisy na moje ulubione sprawdzone kruszonki, gdyż to właśnie one sprawiały mi kiedyś trochę problemów :)
 
WSZYSTKIE PRZEPISY SĄ SPRAWDZONE :)
Polecam!
 
Słodkie muffiny - Przepis podstawowy na 12szt małych muffinek
 
300g mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
60g drobnego cukru do wypieków
60g cukru brązowego
15g cukru waniliowego
szczypta soli
 
2 jajka
200ml kefiru
120ml oleju dobrej jakości
 
Przygotowanie:
 
Składniki suche wsypuję do miski i dokładnie mieszam. W drugiej misce mieszam składniki mokre. Przelewam składniki mokre do suchych mieszam tylko do połączenia się ich w nieregularną masę.
 
Przekładam łyżką do przygotowanych wcześniej foremek do muffin z papilotkami. Napełniam je do 3/4 wysokości.
 
Babeczki piec w nagrzanym do 180st piekarniku przez ok 15 minut. Przy piecyku gazowym warto podnieść temperaturę o 10 st.
 
Studzić na kratce w lekko uchylonym piecyku.
 
 
 
Dodatki do muffin jak już wspomniałam są waszą cudowną fantazją :)
 
Kilka moich ulubionych smaków:
 
 
Słodkie muffiny jesienne:
 
Korzenna Gruszka
 
do przepisu podstawowego należy dodać:
 
ok. 200g pokrojonej w kostkę twardej gruszki
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki suszonego imbiru w proszku (ja używam świeżego 1 łyżeczkę, bo kocham imbir)
1 łyżeczkę cukru cynamonowego opcjonalnie
1 łyżeczkę melasy (opcjonalnie)
kiedy dodaję łyżeczkę melasy, odejmuję od przepisu podstawowego łyżeczkę oleju.
 
Piec ok 20 minut w temperaturze 180st.
 
Cramberry chrispy
 
ok 200g twardego jabłka
100g suszonej, kandyzowanej żurawiny
1/2 łyżeczki cynamonu
 
na wierzch:
crunchy o wybranym smaku. Są one dostępne w każdych delikatesach na półkach z płatkami do mleka :)
Ilość na muffinkę? Ja daję ok pół garstki ale wszystko jest kwestią umowną. Uwielbiam jak coś chrupie :)
 
Piec ok 15-20 minut w temperaturze 180st.
 
Przepisy na muffinki będę dodawać na bieżąco :)
 
 
Kruszonka przepis podstawowy:
 
100g mąki pszennej typ 500 lub jeśli wypiek ma mieć cięższy, bardziej razowy charakter: mąki orkiszowej
100g mąki krupczatki
80g cukru pudru
120g masła w temperaturze pokojowej
 
Mąki i cukier puder dokładnie razem mieszamy. Dodajemy masło i ucieramy kruszonkę.
 
Kruszonki mogą mieć różne smaki w zależności od potrzeb. Zmieniając jednak ilości składników suchych trzeba troszkę zmodyfikować przepis. Oto kilka przykładów:
 
kruszonka migdałowa:
90g mąki pszennej typ 500
90g mąki krupczatki
80g cukru pudru
125g masła w temperaturze pokojowej
50g płatków migdałów
20g mączki migdałowej
 
kruszonka imbirowa:
 
80g mąki pszennej
80g mąki krupczatki
80g cukru pudru
120g masła w temperaturze pokojowej
 
1 łyżeczka imbiru w proszku
50g pokruszonych niedokładnie ale drobno ciasteczek cynamonowych lub korzennych
 
Kruszonki jak muffinki są cudownym polem do popisu i pofolgowania sobie rozpustnej,słodkiej fantazji :) Zachęcam do eksperymentowania!
 
Powodzenia i smacznego!
http://mojamalaprowincja.blogspot.com/
 
Ptaszyna