1. Plan

To podstawa. Zacznij od ustalenia, które ciasta chcesz upiec. Następnie stwórz listę składników, jakie trzeba kupić. Zaplanuj, kiedy uda ci się znaleźć czas na pieczenie ciast. Pamiętaj, że np. sernik czy piernik spokojnie możesz przygotować na 2-3 dni przed Gwiazdką. Staropolski piernik powinnaś zacząć przygotowywać już teraz, ponieważ ciasto musi leżakować. Na szczęście dostępne są też przepisy na nieco szybszą wersję, więc nie martw się. Makowiec zrób na dzień przed świętami, szczególnie jeśli planujesz zawijać mak w roladę z ciasta drożdżowego.

2. Składniki

Stwórz listę składników, których potrzebujesz. Pamiętaj, by były to sprawdzone i najlepsze produkty. Szczególną uwagę zwróć na jajka, które są niezwykle ważne i często decydują o finalnym smaku ciasta. Nie zapomnij też o dobrej mące. Typ 450 sprawdzi się do biszkoptów i tortów. Typ 550 jest idealny do ciast drożdżowych. 

3. Przepis

Bez niego ani rusz. W przypadku ciast musisz pamiętać o precyzji, niczym pracownik laboratorium. Tu nie ma nic na oko. Za mało mąki, zbyt dużo cukru, źle rozdzielone białko od żółtka. To może nas sporo kosztować — czasu, pieniędzy i nerwów. Bo chyba nie ma nic gorszego, niż zakalec w biszkopcie lub twardy piernik. Pamiętaj więc, by sięgnąć po sprawdzony przepis (te od babci czy mamy są najlepsze). Działaj zgodnie z planem, staraj się odmierzać odpowiednie proporcje i nie pomijać żadnego etapu. 

4. Pomocnik

Idealne ciasto wymaga odpowiedniego mieszania, miksowania, ugniatania czy wyrabiania. Wiemy, że przed świętami jest dużo pracy, dlatego warto pomyśleć o pomocniku kuchennym, który ułatwi nam wiele zadań. Już teraz zrób sobie prezent i wybierz robot planetarny, który w kuchni jest niezastąpiony. Na który się zdecydować? Wybrałyśmy 3 topowe modele, polecane przez szefów kuchni i cukierników.

Robot planetarny Bosch MUM5XW40


To profesjonalista o mocy 1000W. Posiada wbudowaną wagę, a składniki odmierzane są bezpośrednio w misie lub akcesoriach. Nie musisz więc się martwić o to, czy dodałaś odpowiednią ilość cukru, mąki lub mleka. Co więcej, zintegrowany timer pilnuje czasu, pozwalając na stałą kontrolę tego, co dzieje się w misie. W praktyce oznacza to tyle, że wiesz, jak długo ubijasz białka, ucierasz żółtka czy mieszasz składniki. To niezwykle ważne funkcja, która z pewnością uchroni przed niejednym zakalcem (który często powstaje na skutek zbyt długiego lub zbyt krótkiego mieszania składników.). W zestawie znajdziemy wiele mieszadeł i akcesoriów. Między innymi młynek, idealny do zmielenia maku na makowca. Urządzenie jest też uniwersalne. Po zrobieniu świątecznych ciast kolej na sałatkę jarzynową? Składniki możesz pokroić w robocie planetarnym. Możesz w nim również przygotować koktajle oraz zupy.

Robot planetarny Kenwood Cooking Chef XL KCL95.424SI


To ulubieniec Ani Starmach i wielu innych autorytetów kulinarnych, a także influencerów. Robot posiada funkcję gotowania w zakresie 20-180 stopni, 13 programów automatycznych, wagę oraz 5 mieszadeł, szklany blender i malakser. W przypadku świątecznych wypieków, to właśnie mieszadła są najważniejsze. To nazywane MIESZADŁEM K umożliwi przygotowanie ciast np. biszkoptowego, piaskowego lub makaronowego, a także ciasteczek, cukierków, różnego rodzaju nadzień i farszów, purée oraz wielu innych dań. Trzepaczka sprawdzi się do ubijania śmietany, przygotowania bezy czy sufletów. Hak to idealne rozwiązanie do pączków i ciast drożdżowych. Mieszadła elastycznego i uniwersalnego możesz użyć do tworzenia kremów. Wrażenie robi też kolorowy, dotykowy wyświetlacz CookAssist  o przekątnej 4.3 cala. 

Robot planetarny KitchenAid 5KSM95PSEMC 


To urządzenie zapewnia ruch planetarny, więc doskonale sprawdzi się do przygotowania ciast. Z jego pomocą łatwo ubijesz pianę, zagnieciesz ciasto czy wymieszasz składniki. Cynkowy odlew ciśnieniowy, bezpośredni napęd i uniwersalne gniazdo przystawek podkreślają profesjonalizm sprzętu.  

5. Dekoracje

Wypieki gotowe. Udało się! Święta uratowane. Znamy to uczucie, gdy wyciągasz ostatnie ciasto z piekarnika i czujesz ten spokój i dumę. Ale to jeszcze nie koniec. Teraz czas na najprzyjemniejszy etap. Dekorowanie. Pomyśl o świątecznych akcentach. Zrób domek z pierniczków, gwiazdkę z czekolady czy bałwanka z z pianek typu Marshmallow. Do dekoracji możesz użyć świerku lub ostrokrzewu. Mała rzecz, a cieszy i pięknie wygląda na stole. 

 

A ty, które ciasto przygotujesz w tym roku na święta?  

Materiał powstał z udziałem marki RTV EURO AGD