W tym roku maliny obrodziły wyjątkowo - niektórzy plantatorzy zapraszają wręcz na samozbiory. Idziemy na maliny. To najwyższy czas, bo świeże kończą się we wrześniu. Potem zostaną nam już tylko mrożone lub owoce w przetworach. Dla malinowej pianki z tego przepisu po 1. kęsie wszyscy tracą głowę. Samo przygotowanie zajmie wam ok. 10 minut, ale deser musi stężeć w lodówce. Mamy też inne błyskawiczne i sprytne sposoby na te pyszne owoce.
Pomysły na szybki deser z malinami
Z malin możecie zrobić np. pyszny dżem bez gotowania, do zużycia w ciągu najbliższych kilku dni. Dżem stężeje i zgęstnieje dzięki nasionom chia, które wydzielają żel. Taki dżem możecie zajadać do kanapek, jako przełożenie do naleśników, w owsiankach, ryżankach na ciepło lub ze śniadaniowymi, maślanymi rogalikami.
Deser z malinami zrobicie również do pucharków. Wystarczy wziąć ser twarogowy z wiaderka, połączyć go z miodem, drobno startą skórką z cytryny i drobno posiekaną miętą. Taki krem przekładajcie w pucharku malinami i pokruszonymi kakaowymi ciasteczkami. Deser przed podaniem należy schłodzić.
Na zimno zrobicie też inny szybki deser z malinami - prostą i leciutką jak piórko piankę. Wygląda na pracochłonną, ale tylko wygląda. Jeśli chcecie zrobić jeszcze większe wrażenie tym deserem, nie wyprowadzajcie gości i domowników z błędu.
10-minutowy deser z malinami - przepis
Składniki (na tortownicę 24-26 cm):
- ok. 150 g malin (po sezonie mogą być mrożone)
- 20 podłużnych biszkoptów typu lady fingers lub okrągłych
- 2 opakowania galaretki malinowej
- 300 ml śmietany kremówki
Sposób przygotowania:
- Wyłóżcie spód formy papierem do pieczenia, ułóżcie na dnie biszkopty, najlepiej lekko nasączone herbatą (nasączanie możecie pominąć).
- Rozpuśćcie 1 galaretkę w 250 ml wrzącej wody, wystudźcie i odstawcie do stężenia.
- Drugą galaretkę rozpuśćcie w osobnym naczyniu, w 400 ml wody i również odstawcie.
- Ubijcie na sztywno kremówkę. Ubijając, wlewajcie do niej tężejącą, chłodną galaretkę (mniejszą porcję).
- Wylejcie masę na biszkopty i wstawcie do lodówki.
- Na stężonej piance ułóżcie maliny, zalejcie tężejącą galaretką (większą porcją) i odstawcie do lodówki na ok. 2 godziny, by całość się związała.
Źródło: OstraNaSłodko.pl
Komentarze