W Krainie Smaku

W Krainie Smaku

Poznań

O mnie:

Mam na imię Katarzyna. Jestem absolwentką biotechnologii oraz dietetyki. Obecnie doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Lubię kuchnię lekką, zdrową i nietuzinkową. Tworzę zarówno własne interpretacje popularnych specjałów kuchni świata, jak i dania mniej znane lub zupełnie improwizowane. Prowadzę też kulinarne warsztaty i szkolenia o tematyce żywieniowej.

Obserwujących: 1

 
Wiadomość
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 19.06.2014 12:13 skomentował:

Ciasteczka ze słonecznikiem w karmelu

Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 01.04.2014 17:06 skomentował:

Herbatnikowe trufle

Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 06.03.2014 19:45 opublikował przepis:

Tortilla de patatas z szynką i bobem

Tortilla de patatas to hiszpański omlet z pokrojonych ziemniaków i cebuli zatopionych w masie jajecznej. Proste danie, które smakuje rewelacyjnie, a jedyne co może sprawić problem, to odwracanie tortilli. Jeśli jednak wspomożemy się dodatkowym talerzem nie będzie to wcale takie trudne.
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 06.03.2014 18:37 opublikował przepis:

Muffinki różane

Apetyczne muffinki z niecodziennym dodatkiem - płatkami róż zatopionymi w cukrze. Proponuję takich płatków przygotować więcej bo dobrze się przechowują. Pamiętajcie tylko, by używać specjalnych róż przeznaczonych do jedzenia lub z róż z własnego ogrodu. Nigdy tych z kwiaciarni.
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 17.12.2013 06:52 opublikował przepis:

Bułeczki drożdżowe z żurawiną

Bardzo proste bułeczki drożdżowe, o moim ulubionym smaku, czyli waniliowym. Z dodatkiem słodkiej żurawiny i waniliowym lukrem. Mniam! Takie idealne do kawki.
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 31.10.2013 16:43 opublikował przepis:

Norweskie bułeczki "Boller" z jabłkami

Pyszne, drożdżowe bułeczki z kardamonem, którymi zajadałam się w Norwegii. Dziś z dodatkiem jabłek.

Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 31.10.2013 15:42 opublikował przepis:

Ciasteczka ze słonecznikiem w karmelu

Po prostu pyszne ciasteczka. I bardzo proste w przygotowaniu.
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 31.10.2013 15:42 opublikował przepis:

Perskie ciasto miłości - z wodą różaną i kardamonem

Bardzo oryginalne ciasto. Smakuje inaczej niż wszystkie inne.
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 31.10.2013 15:33 opublikował przepis:

Ryż z łososiem w pistou pietruszkowym

Pomysł na obiad lub ciepłą kolcję do przyrządzenia w kilka chwil. Idealna propozycja dla zapracowanych miłośników niebanalnych dań. Sos pistou w wersji pietruszkowej świetnie komponuje się z ryżem.
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 31.10.2013 15:18 opublikował przepis:

Placki z kalarepy i marchewki

Te placki są genialne! Połączenie lekko ostrej kalarepki i słodkawej marchewki jest naprawdę godne polecenia.
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 31.10.2013 08:08 opublikował przepis:

Tamagoyaki, czyli japoński omlet

Pyszny omlet z orientalną nutą. Zupełnie inny od tych europejskich. Zwija się go w specjalny sposób i podaje na zimno, jako przystawkę lub pakuje do pudełka bento. Pięknie prezentuje się na talerzu.
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 30.10.2013 14:43 opublikował przepis:

Galette z cebulą i cukinią

Galette to rustykalna tarta francuska na kruchym cieście (pâte brisée). Jako nadzienie zastosowałam kojarzące mi się typowo z kuchnią francuską warzywa – cebulę i cukinię. Polecam!
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 17.08.2012 00:19 opublikował przepis:

Sernik z białą czekoladą i jagodami

Czekoladowy herbatnikowy spód bardzo pasuje do serowej masy. Również wizualnie.
Użytkownik W Krainie Smaku w dniu 13.07.2012 04:35 opublikował przepis:

Japońska patelnia z sake i mizuną

Szybki obiad w japońskim stylu, ze względu na charakterystyczne składniki – sake (japoński alkohol) i mizunę (japonskie zioło). To pierwsze można jednak pominąć, a mizunę można zastąpić natką pietrus.

To może cię zainteresować