Świat Wypieków

Świat Wypieków

Zabrze

O mnie:

Moją pasją jest pieczenie. Piekę kiedy chcę odpocząć, kiedy jestem szczęśliwa i kiedy jestem zła czy zestresowana. Piekę dla własnej przyjemności i żeby sprawić radość innym. Uwielbiam wyszukiwać i testować nowe przepisy, a czasem wymyślać swoje własne.

Obserwujących: 11

 
Wiadomość
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 10.11.2016 18:32 skomentował:

Lukier królewski i dekoracja pierniczków (koronka) - filmy

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 22.10.2016 11:15 opublikował przepis:

Kostka Banoffee bez pieczenia

Cudownie kremowa kostka z bananami i kajmakiem, z dodatkiem bitej śmietany – to moja wersja popularnej tarty banoffee. Warstwy przekładane są herbatnikami maślanymi. Aby zmiękły, potrzebują kilku-kilkunastu godzin w lodówce.

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 19.09.2016 18:21 skomentował:

Leśny przekładaniec z makiem

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 15.09.2016 10:39 skomentował:

Leśny przekładaniec z makiem

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 14.09.2016 18:43 skomentował:

Leśny przekładaniec z makiem

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 13.09.2016 15:06 skomentował:

Leśny przekładaniec z makiem

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 12.09.2016 18:37 opublikował przepis:

Leśny przekładaniec z makiem

Słodki syrop, którym nasączony jest makowy biszkopt idealnie komponuje się z kwaskowym kremem z owoców leśnych, a galaretka dopełnia całości. Ciasto dużo lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się połączą.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 05.09.2016 14:06 opublikował przepis:

Ciasteczka żytnio-owsiane z ziarnami

Chrupiące ciasteczka na żytniej mące z płatkami owsianymi, otrębami i ziarnami. Idealnie nadają się na szybką przekąskę w pracy, czy też w szkole, a przy tym są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 05.09.2016 14:01 opublikował przepis:

Ciasto kostka Kokosowe Latte (bez mąki pszennej)

Delikatna, rozpływająca się w ustach masa kawowo-kokosowa na czekoladowym cieście, a na górze mleczna pianka z mlekiem skondensowanym.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 06.08.2016 13:17 skomentował:

Ciasto Kostka "Solony Karmel"

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 06.08.2016 13:16 skomentował:

Ciasto Krówka

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 09.06.2016 17:45 opublikował przepis:

Jogurtowe babeczki cytrynowo-truskawkowe

Pulchniutkie i mięciutkie babeczki o wyraźnym cytrynowym smaku, a do tego fantastyczny jogurtowy krem z truskawkami. Trudno im się oprzeć.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 02.06.2016 23:37 opublikował przepis:

Owocowy sernik z mascarpone

Delikatny, kremowy, rozpływający się w ustach. To słowa, którymi mogę opisać ten serniczek. A przy tym jest dość łatwy i szybki w przygotowaniu. Najtrudniejszą częścią jest czekanie, aż stężeje.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 02.06.2016 23:27 opublikował przepis:

Śmietanowe ciasto migdałowo-truskawkowe

Bardzo lekkie ciacho, którego podstawą jest biszkopt migdałowy, galaretka z truskawek i mnóstwo bitej śmietanki. Co ciekawe, biszkopt pojawia się nie tylko na spodzie, ale również w śmietanie, co sprawia, że ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 01.05.2016 17:31 opublikował przepis:

Najprostsze ciasto czekoladowe

Bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu ciasto, a przy tym bardzo smaczne. Ma lekko piernikowy posmak, dżem nadaje mu owocowej nutki, a przy okazji sprawia, że ciasto jest wilgotne. Całość posmarowałam lekkim kremem ze śmietanki i czekolady. Przepisem podzieliła się ze mną koleżanka z pracy.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 30.04.2016 19:38 opublikował przepis:

Czekoladowy tort z wiśniami i kremem z serka mascarpone

Czekolada i wiśnie – połączenie dość klasyczne, ale jakże smaczne. Blaty ciasta przełożyłam delikatnym waniliowym kremem na bazie serka mascarpone, co samo w sobie jest połączeniem idealnym. Dodałam jeszcze galaretkę z mrożonych wiśni i wyszło coś naprawdę pysznego.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 24.03.2016 23:15 skomentował:

Murzynek z kremem i pianką

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 09.03.2016 16:47 skomentował:

Ciasto Kostka "Solony Karmel"

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 29.02.2016 21:32 skomentował:

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 28.02.2016 21:48 skomentował:

Ciasto "Princessa Kokosowa"

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 27.02.2016 09:49 opublikował przepis:

Ciasto "Princessa Kokosowa"

Niezwykłe, pełne kokosowego smaku ciasto. Podstawa to zwykły biszkopt waniliowy, ale cały czar kryje się w galaretce z białej czekolady i intensywnie kokosowym kremie na bazie mleka w proszku. Całość daje rewelacyjny efekt. Polecam.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 26.02.2016 21:50 opublikował przepis:

Ciasto cytrynowo-ananasowe

Ucierane ciasto z ananasem i orzechami, z cytrynową nutą, przykryte delikatnym budyniowym kremem ananasowym i polane galaretką cytrynową. Wszystko razem tworzy bardzo przyjemną kompozycję smakową.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 11.02.2016 23:25 skomentował:

Murzynek z kremem i pianką

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 11.02.2016 23:24 skomentował:

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 11.02.2016 22:18 skomentował:

Murzynek z kremem i pianką

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 11.02.2016 21:06 skomentował:

Murzynek z kremem i pianką

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 11.02.2016 19:22 skomentował:

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 11.02.2016 13:18 skomentował:

Tort chałwowo-czekoladowy

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 11.02.2016 13:15 opublikował przepis:

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

Dziś mam dla Was maleńkie cudeńka, które poprawią nawet najgorszy humor. Delikatne, orzechowe kruche ciasto, ze sporą ilością kakaowej masy na bazie mleka w proszku. A w samym środku miła niespodzianka w postaci kajmaku.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 11.02.2016 07:41 opublikował przepis:

Murzynek z kremem i pianką

Ciasto murzynkowe mocno nasączone kakao z aksamitnym kremem czekoladowym i lekką pianką truskawkową. Całość smakuje jak czekolada z nadzieniem truskawkowym. Jeśli lubicie takie smaki, to to ciasto jest dla Was.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 11.02.2016 07:39 skomentował:

Ciasto Kostka "Solony Karmel"

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 10.02.2016 20:36 skomentował:

Ciasto Kostka "Solony Karmel"

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 10.02.2016 14:12 skomentował:

Sernik na murzynku z pianką cappuccino

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 10.02.2016 14:03 opublikował przepis:

Ciasto Kostka "Solony Karmel"

Orzechowy biszkopt mocno nasączony waniliowym syropem cukrowym, do tego intensywnie kakaowy placek oraz delikatna pianka kajmakowa z dodatkiem soli morskiej. A na to wszystko przepyszny krokant orzechowy, również z solą morską. No i co Wy na to?Ciasto jest bardzo wysokie, dobrze się kroi.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 15.01.2016 21:17 opublikował przepis:

Tort chałwowo-czekoladowy

Moja dzisiejsza słodka propozycja to intensywny w smaku tort składający się z biszkopta nasączonego naparem z kawy i kakao, jajecznego kremu czekoladowego oraz budyniowego kremu chałwowego. A w samym środku, dla podkręcenia smaku, kryją się herbatniki nasączone w czystej wódce. Zdecydowane smaki :)

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 13.01.2016 15:45 skomentował:

Ciasto Kostka "Słonecznik"

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 12.01.2016 15:45 opublikował przepis:

Ciasto Kostka "Słonecznik"

Bajeczne połączenie karmelu, słonecznika i kajmaku z nutką kawy i kakao. Ciasto wyjątkowe, bardzo sycące, bardzo kaloryczne i bardzo smaczne
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 23.12.2015 08:03 opublikował przepis:

Lukier królewski i dekoracja pierniczków (koronka) - filmy

Lukier królewski jest idealny do dekoracji pierniczków. Bardzo ładnie i efektownie wygląda. Podaję przepis, z którego zawsze korzystam i sprawdza się idealnie.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 22.12.2015 22:16 opublikował przepis:

Lukier królewski i dekoracja pierniczków (koronka) - filmy

Lukier królewski jest idealny do dekoracji pierniczków. Bardzo ładnie i efektownie wygląda. Podaję przepis, z którego zawsze korzystam i sprawdza się idealnie.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 22.12.2015 22:13 skomentował:

Miodownik orzechowo-kajmakowy

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 22.12.2015 21:33 opublikował przepis:

Miodownik orzechowo-kajmakowy

Moja dzisiejsza propozycja, to przepyszne miodowe placki przełożone fantastycznym kremem orzechowym z dodatkiem mleka w proszku i kremem kajmakowym. Jak dla mnie, to absolutna rewelacja. Idealne ciacho na święta. Przepis jest na małą blachę, ale ciasto jest bardzo sycące, więc kawałeczek wystarczy.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 04.12.2015 20:50 opublikował przepis:

Piernik piwny

Moja dzisiejsza propozycja to piernik na piwie z dodatkiem mąki żytniej. Powiem szczerze, że jestem zachwycona jego smakiem i konsystencją. Warto go upiec ok. 5 dni wcześniej, aby miał czas zmięknąć. Naprawdę polecam.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 08.11.2015 20:42 skomentował:

Makowiec w pieluszkach

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 08.11.2015 20:38 skomentował:

Ciasto Mleczna Kostka Toffi

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 08.11.2015 20:10 opublikował przepis:

Ciasto Mleczna Kostka Toffi

Delikatna mleczna pianka pomiędzy dwoma miodowymi plackami. Na górze słodka masa kajmakowa i orzechy włoskie. Pyszności.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 06.11.2015 22:29 skomentował:

Ciasto "Kostka Łasucha"

Użytkownik Świat Wypieków w dniu 06.11.2015 18:55 opublikował przepis:

Ciasto "Kostka Łasucha"

Kostka Łasucha to trzy placki półkruchego ciasta – dwa waniliowe i jeden kakaowy, przełożone przepysznym kremem orzechowym na bazie mleka w proszku, do tego biszkopciki na kajmaku i polewa z czekolady. Taki wypiek zadowoli każdego łasucha.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 20.10.2015 17:17 opublikował przepis:

Babeczki marchewkowe z pomarańczą

Cudownie miękkie, bajecznie wilgotne i mega pyszne. W smaku wyraźnie pomarańczowe, pięknie pachnie i ma fantastyczny kolor. Lekki krem jest tu idealny. Jest delikatny i świetnie komponuje się ze resztą. Baaardzo polecam. Przepis pochodzi ze strony Diana's Desserts.
Użytkownik Świat Wypieków w dniu 20.10.2015 17:04 opublikował przepis:

Babka herbaciana

Bardzo prosta i bardzo smaczna babka z herbatą i lekko rumową nutą. Babka, jak wszystkie babki, jest szybka w wykonaniu . Radziłabym jedynie wcześniej zaparzyć herbatę i namoczyć rodzynki w rumie.

To może cię zainteresować