Konfitura malinowa to świetny dodatek do herbaty na długie, zimowe wieczory. Konfitura z malin jest bardzo łatwa w przygotowaniu, wymaga tylko odrobiny cierpliwości, ponieważ najpierw odcedzanie soku, później smażenie, zajmuje kilka godzin.
Użytkownik paulinna
w dniu 11.06.2014 13:01 opublikował przepis:
Ribollita oznacza "ugotowana na nowo" - sugerując, że pełnię smaku odczuwamy dopiero na drugi dzień po przygotowaniu zupy. Składa się głównie z pomidorów, jarmużu i fasoli. Przepis na ribollitę pochodzi z książki "Kuchnia duchów" autorstwa JAEL McHENRY, wyd. Bukowy Las, 2011.
Użytkownik paulinna
w dniu 11.06.2014 12:56 opublikował przepis:
W końcu pojawiły się nasze ogrodowo-działkowe truskawki, do tego soczysty ananas, kilka ruchów blenderem i koktajl gotowy. Zapytacie, po co w tym wszystkim ten dziwnie brzmiący ostropest? Otóż te małe ziarenka mają zbawienny wpływ na działanie wątroby.
Użytkownik paulinna
w dniu 11.06.2014 12:52 opublikował przepis:
Sernik na zimno z musem truskawkowym to doskonała propozycja na wykorzystanie naszych słodkich, polskich truskawek. Cieszymy się nimi stosunkowo krotko, więc to najlepszy czas, na wykorzystanie ich do letnich ciast.
Użytkownik paulinna
w dniu 20.05.2014 09:45 skomentował:
Sezon na szparagi jest krótki, warto więc jeść je jak najczęściej! Przygotowanie danie zajmuje 5 minut, pieczenie około 10. Rewelacyjne połączenie, które zachwyci wszystkich amatorów szparagów!
Użytkownik paulinna
w dniu 08.05.2014 10:17 opublikował przepis:
Uwielbiam tę marynatę do kurczaka! Jej słodko-kwaśny smak pobudza kubki smakowe, a orzeźwiająca nuta limonki sprawia, że danie w ogóle nie przypomina w smaku tradycyjnego kurczaka.
Użytkownik paulinna
w dniu 04.11.2013 09:33 opublikował artykuł:
Marcel Pagnol – francuski dramaturg, reżyser filmowy i teatralny, członek Akademii Francuskiej, w cyklu 5 powieści autobiograficznych („Wspomnienia z dzieciństwa”) – przenosi nas w krainę...
Użytkownik paulinna
w dniu 04.11.2013 08:26 opublikował artykuł:
Słodki bałagan z Eton w wersji oryginalnej przygotowywany jest z truskawek. Niestety sezon na mnie już minął, a ochota na słodką bombę kaloryczną pozostała :)
Użytkownik paulinna
w dniu 31.10.2013 08:26 opublikował przepis:
Dziś zapraszam na gofry czekoladowe! Są chrupiące i nie miękną po 5 minutach od usmażenia, co ucieszy na pewno wielu smakoszy tych 'idealnych', nadmorskich gofrów
Użytkownik paulinna
w dniu 30.10.2013 22:14 opublikował przepis:
Sernik na zimno - idealny na ciepłe dni, w dodatku banalnie prosty w przygotowaniu. Lekki, ponieważ zrobiony na maślance i serkach homogenizowanych ze spodem z biszkoptów. Bez użycia dodatkowego cukru
Użytkownik paulinna
w dniu 30.10.2013 22:07 opublikował przepis:
Nie spodziewałam się wielkich rewelacji po tak prostym daniu, jednak muszę przyznać, że było bardzo smaczne i lekkie. I choćby mogło się wydawać, że wymagało dużo pracy, nic bardziej mylnego!
Użytkownik paulinna
w dniu 30.10.2013 22:07 opublikował przepis:
Czasem warto poznać smaki popularne w innej części naszego kontynentu. Taką nowością okazała się fasolka przyrządzana na sposób włoski. Zwana 'włoską jarzynką', przenosi w rejon smaków śródziemnomorsk
Użytkownik paulinna
w dniu 30.10.2013 14:49 opublikował przepis:
W upalne dni lubię przygotowywać prostą domową lemoniadę z cytrusów, która nie tylko orzeźwia, ale i gasi pragnienie. W domu słodzimy ją miodem (można i również cukrem) i nazywamy eliksirem młodości.
Użytkownik paulinna
w dniu 30.10.2013 14:48 opublikował przepis:
Przepis banalnie prosty, smak... wyborny. Przenikający się aromat duszonych pieczarek + kremowa śmietanka... Coś wspaniałego. W końcu najprostsze rozwiązania są najlepsze :)
Użytkownik paulinna
w dniu 30.10.2013 14:48 opublikował przepis:
Nie miałam dużo czasu na przygotowanie obiadu, a chodziło mi po głowie coś orzeźwiającego, lekkiego a zarazem sytego. W 15 minut przygotowałam więc gazpacho, chłodnik na bazie pomidorów i papryki. wys
Użytkownik paulinna
w dniu 30.10.2013 14:47 opublikował przepis:
Danie idealne jako przystawka. Nie jest czasochłonne, a farsz można zrobić praktycznie ze wszystkiego. Te białe grzyby ładnie prezentują się z kolorowym wnętrzem, a samo ich przygotowanie i pieczenie
Użytkownik paulinna
w dniu 30.10.2013 14:45 opublikował przepis:
Uwielbiam serniki! Na ciepło, na zimno, z owocami, z galaretką, z pianką, w każdej postaci! Uwielbiam też kawę! Dlatego powstanie sernika o smaku kawowym wydaje się być połączeniem idealnym!