To ciasto to prawdziwy sztos , który posmakuje każdemu łasuchowi! Nie jest przesłodzone, po prostu idealne! Zrobiłam je po raz drugi i napewno nie ostatni.
Mini rada: do ciacha idealnie nada się również margaryna Kasia maślany smak.
Proporcje na blaszkę 22x27 cm
Użytkownik megs88
w dniu 27.01.2022 16:09 opublikował przepis:
Wegańskie i bezglutenowe "krówki" polecają się jako zdrowszy zamiennik tych z tłuszczem palmowym i toną cukru.
Moje plastikowe pudełko miało wymiary dna 11x14
Użytkownik megs88
w dniu 27.01.2022 16:06 opublikował przepis:
Ależ to jest pyszne! Cukier zamieniłam na lepszy erytrol.
Orzechy warto kupić już uprażone, (najlepsze wg mnie są w Lidlu, firmy Alesto), wtedy odchodzi dużo niefajnej roboty.
Brownie idealnie nadaje się na pożywną przekąskę, np. w pracy,
Proporcje na małą keksówkę
Użytkownik megs88
w dniu 30.04.2021 19:13 opublikował przepis:
Jednoporcjowa uciecha z kaszy manny. Totalny smak dzieciństwa. Do tego wszelkie kupne badziewia się chowają. Spróbujcie tej wersji, a już nigdy nie kupicie gotowca :)
Użytkownik megs88
w dniu 22.04.2021 15:52 skomentował:
Oto i pyszna wege alternatywa dla "ruskich"
Robiłam je już jakiś czas temu, więc nie pamiętam, ile mi ich wyszło, ale raczej wystarczająco :)
Grzybki własnoręcznie nazbierane z poprzedniego sezonu :)
Użytkownik megs88
w dniu 04.03.2021 15:56 opublikował przepis:
Tarta z ciasta francuskiego, wnętrze kremowe,pomidorowe z dużą ilością koperku plus śledź z puszki na wierzchu.
Sztos! Smakuje i na zimno i na ciepło.
Gorąco polecam, przetestowane :)
Użytkownik megs88
w dniu 13.01.2021 16:39 opublikował przepis:
Pyszna przekąska zarówno na karnawał jak i sycący posiłek, który idealnie sprawdzi się w pracy/szkole.
Z podanych proporcji wyjdą 3 albo i 4 placki tortilli, czyli całkiem sporo.
Polecam! :)
Użytkownik megs88
w dniu 07.12.2020 16:35 opublikował przepis:
Wszem i wobec oznajmiam, że to jest TEN najlepszy przepis na domowe buły do burgerów!
Cud miód i tak dalej!
Za mnie robotę zrobił Bosch, 5 minut zagniatania i ciasto idealne.
Wyszło 9 sztuk, każda buła o wadze ok 95 g
PS. Nie oszczędzajcie sezamu ;)
Użytkownik megs88
w dniu 03.09.2020 15:57 opublikował przepis:
Ale to jest pyszne!
Przepis zobaczyłam u Celiny Statkiewicz w "śniadaniówce" w tv i przepadłam.
Miła odskocznia od tradycyjnej pizzy. Polecam bardzo.
Wyjdą 2 średniej wielkości pizze.
Użytkownik megs88
w dniu 26.08.2020 15:10 opublikował przepis:
Przedstawiam świetne smarowidło rodem z Bawarii ;)
Zajadałam się tym cudem pracując w krajach niemieckojęzycznych.
Pasta powstaje na bazie camemberta, więc z solą radzę uważać, za to nie żałujcie mielonej papryki.
Idealnie smakuje z preclem i... piwem!
W sklepie 150 g kosztuje 7zł, a tutaj wyjdzie wam ok. 250g a cena porównywalna :)
Użytkownik megs88
w dniu 10.05.2020 12:23 opublikował przepis:
Faszerowana pieczarka poleca się na lekki obiad.
Wiadomo, najlepsza byłaby z grilla, no ale :)
Farszu wystarczy na 7 pieczarek
Do tego sosik czosnkowy i można wcinać.
Polecam, pycha!
Użytkownik megs88
w dniu 03.04.2020 10:46 opublikował przepis:
Nadal korzystam z zapasów drożdży w domu :)
Bułeczki są przepyszne i godne polecenia.
Nijak mają się do tych z cukierni. Swoje najlepsze.
Ja ciasto zagniotłam w Lidlomixie, więc tak samo piszę przepis. Jeśli robota brak, to najpierw trzeba zrobić zaczyn, a potem całość zagniatać ręcznie.
Z poniższych proporcji wyszło 11 sporych sztuk
Użytkownik megs88
w dniu 03.04.2020 10:36 opublikował przepis:
Ostatnimi czasy mam bzika na punkcie gruzińskiej kuchni! Pierwszy raz próbowałam chaczapuri , zakochałam i postanowiłam, że muszę je odtworzyć w domu, tym bardziej że wykonanie domowego placka jest banalne! Sekretem smaku jest dobry ser. U mnie 3 rodzaje - tylżycki, oryginalna feta i mozzarella (nie z woreczka, tylko z bloku). Marzyłam o bryndzy, ale jej nie dostałam.
Także powstało chaczapuri serowe, następne będzie z dodatkiem kurczaka i papryki :)
Z proporcji wyszły mi 4 wielkie placki.
Idealne i na ciepło i na zimno, a także w towarzystwie pasty paprykowej
Polecam!
Użytkownik megs88
w dniu 11.11.2019 17:04 opublikował przepis:
Naszło mnie dziś na wegańskie obiadowanie.
W roli głównej same dobrocie. Warzywa, kasza jaglana, doprawiona imbirem, kolendrą i moim ostatnim odkryciem - wędzoną papryką mieloną.
Cud miód!
Do tego tak fajnie chrupią...
Z przepisu wyszło mi 16 sporych rozmiarów kotletów. Za dużo? Usmaż wszystkie i zamroź.
Polecam bardzo!
Użytkownik megs88
w dniu 16.06.2017 13:27 opublikował przepis:
Czy może być coś lepszego niż domowe drożdżowe ciacho z sezonowymi owocami i chrupiącą kruszonką? NIE!
Przepis idealny, ciasto wychodzi delikatne, puszyste i przepyszne!
Użytkownik megs88
w dniu 12.03.2017 11:04 opublikował przepis:
To chyba mój pierwsza fit tarta.Słodkie daktyle robią właściwie całą robotę, jedyny dodany cukier to miód.Dla tradycjonalistów-jak ja- może to być lekki szok smakowy, ale idzie się przyzwyczaić :)Polecam formę o średnicy mniejszej niż 26 cm, jak widać - zabrakło mi towaru na wyklejenie boków...
Użytkownik megs88
w dniu 02.02.2017 09:48 opublikował przepis:
Dzisiejszy obiad był pod znakiem dyni i kaszy jaglanej. Przepyszne, sycące i przede wszystkim zdrowe kotleciki/placuszki (jak zwał, tak zwał) z pierkarnika.W towarzystwie domowej roboty sosu tzatziki smakuje jeszcze lepiej.Proporcje na 7 sztuk.
Użytkownik megs88
w dniu 02.02.2017 09:43 opublikował przepis:
Ochota na coś słodkiego była silna, poniższe kuleczki idealnie zaspokajają głód słodyczowy :)W składzie amarantus - uwielbiam do musli +masło orzechowe i czekolada.Pyszne połączenie- musisz spróbować :)Proporcje na 16 stuk
Użytkownik megs88
w dniu 16.12.2016 17:49 opublikował przepis:
To tak w skrócie wymieniłam :)Przedstawiam świetną propozycję na świąteczne ciastka.Są po prostu obłędne!Mają w sobie mnóstwo dobrych rzeczy, a cukru minimum.Z powyższych proporcji wyszło 9 ciastek, więc Wam polecam potroić składniki.
Użytkownik megs88
w dniu 16.12.2016 17:47 opublikował przepis:
Po raz pierwszy dane mi było spróbować tradycyjnej kuchni kresowej.Kulebiak to bogato nadziewany drożdżowy pieróg.W oryginale robi się go z nadzeniem mięsnym/rybnym, a także z kaszą gryczaną czy ryżem.Ja postawiłam na jarską wersję z pieczarkami i cebulą.Polecam!Proporcje na 2 sztuki
Użytkownik megs88
w dniu 27.10.2016 18:45 opublikował przepis:
Przepyszna na chlebek lub jako nadzienie do rogalików czy do kruchego ciasta. Opcji jest mnóstwo!Wykonanie banalne, a efekt super!PS. Ilość cukru zależy od tego, jak słodkie macie gruszki. Lepiej dosypać poźniej, niż spierniczyć całość.Proporcje na 2 kg owoców (no, 2 kg z małym hakiem).
Użytkownik megs88
w dniu 27.10.2016 18:43 opublikował przepis:
Świeży - nie za słodki krem z mascarpone,słodkiej śmietanki, twarogu i mleka kokosowego z dodatkiem słodziutkiego musu z mango.... proporcje muszą być zachowane.W sumie wyszło mi 6 szklanek (każda z innej parafii, wiem)Lubicie takie klimaty? To zapraszam po przepis.
Użytkownik megs88
w dniu 07.06.2016 10:27 opublikował przepis:
Tadam!Ależ pyszna sałateczka zawitała w moim domku :)Będzie hitem imprezowym - na pewno!Przepisu na sos czosnkowy nie podaję - każdy z Was ma swój ulubiony :)
Użytkownik megs88
w dniu 07.06.2016 10:24 opublikował przepis:
W internecie nastał jakiś istny szał na to ciasto, wiec i ja uległam i po spróbowaniu muszę rzec, że owe szaleństwo jest w pełni uzasadnione ;)No rewelacyjne to jest! Pyszne, słodkie, smakuje prawie jak batonik.Jednak zamiast mlecznej czekolady, użyłam gorzkiej i to było dobre posunięcie
Użytkownik megs88
w dniu 05.06.2016 09:10 skomentował: