marysiaz

marysiaz

Chrzanów

O mnie:

Mogę śmiało stwierdzić, że gotowanie mam we krwi. Od małej dziewczynki siedziałam razem z moją Mamą w kuchni. Zaczynałam od obierania bakalii, krojenia owoców, mieszania galaretek, ucierania masła w makutrze, a także obierania warzyw i krojenia składników do sałatki. Czas mijał, a ja dostawałam coraz to nowe wyzwania. Natłuczone jajka, zważone masy i pocięte palce dały pierwsze efekty. W wieku 8 lat upiekłam pierwszy raz sama ciasto od podstaw - Murzynka. Później przerzucałam się na ciasta kruche, ciasteczka przekładane dżemem, owocowe itp. Moja przygoda z gotowaniem powoli nabierała tempa. Na uroczystościach rodzinnych nie brakowało moich potraw i łakoci, jednak prawdziwy przełom nastąpił, gdy gotowanie codziennych obiadów musiałam przejąć na swoje barki. Szkoła, sprzątanie i gotowanie stały się moimi obowiązkami. W końcu nadszedł czas, gdy zawinęłam skrzydła z rodzinnego gniazdka i założyłam własną rodzinę. Teraz gotuję dla moj

Obserwujących: 3

 
Wiadomość
Użytkownik marysiaz w dniu 05.05.2016 09:37 skomentował:

Śledź po japońsku

Użytkownik marysiaz w dniu 05.05.2016 09:26 skomentował:

miodownik

Użytkownik marysiaz w dniu 10.09.2015 10:31 skomentował:

Deser kiwi z lodami malinowymi

Użytkownik marysiaz w dniu 28.05.2015 07:36 skomentował:

Ciasto piaskowe

Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 10:28 opublikował przepis:

Kostka kokosowa

Pewnie każdy z Was zna to ciasto. Mi było dane robić je pierwszy raz w życiu... ba! Nawet dzień przed jego przygotowaniem pierwszy raz go jadłam! Zadziwiające, ale prawdziwe. Każdego kogo o nie pytałam kojarzył je z dzieciństwa. Ja pamiętam mazurka....
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 10:26 opublikował przepis:

Tarta z kiszoną kapustą i morelami

Dlaczego tak lubimy tarty? Bo można je podawać na słodko lub słono z przeróżnymi dodatkami. Dla nas tarta jest tak uniwersalna jak pierogi, ale jest z nią zdecydowanie mniej roboty.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 10:21 opublikował przepis:

Idealne ciasto na tartę II

Panie i Panowie, przedstawiam Wam mój drugi idealny przepis na spód do tarty. Gdy planujecie zrobić ją jako słodką przekąskę do kawy zamiast soli dodajecie cukier. Jeżeli natomiast chcecie ją przygotować na wytrawnie, ciasto doprawiacie solą.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 10:19 opublikował przepis:

Chałka z marcepanem i wiśniami

Już chyba z 5 razy przymierzałam się do tego, aby dodać przepis na chałkę. I tym razem mi się udało. Mój A. był w pracy więc nikt mi jej nie skubał przed zrobieniem zdjęć, mogłam spokojnie sobie wszystko przygotować :-)
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 10:13 opublikował przepis:

Naleśniki z pokrzywą z farszem z białego sera i wędzonego łososia

Pokrzywa świetnie sprawdziła się w moich naleśnikach. A jej smak? Niebiański! Podobny trochę do szpinaku, ale tylko podobny, bo dużo lepszy :-)
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 10:11 opublikował przepis:

Szybkie przekąski z ciasta francuskiego

Bardzo proste i bardzo szybkie w przygotowaniu przekąski z ciasta francuskiego to moja propozycja na dni, kiedy odwiedzą nas niezapowiedziani goście, gdy dopadnie nas mały głód lub gdy zaplanujemy sobie leniwy wieczór spędzony pod kocem w asyście filmu i lampki czerwonego wina.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 10:08 opublikował przepis:

Ciasto czekoladowe z whisky i gruszkami

Tym razem postawiłam na lekko wytrawne ciasto czekoladowe, w którym intensywnie jest wyczuwalny aromat whisky, a słodka gruszka idealnie kontrastuje z gorzkawym posmakiem czekolady. Oprócz tego, że ciasto jest bardzo smaczne to jeszcze przyciąga wzrok swoim wyglądem.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 10:05 opublikował przepis:

Bułki do hamburgerów

Dzisiaj mam dla Was przepis na proste, szybkie, a przede wszystkim przygotowane bez spulchniaczy i ulepszaczy bułki do hamburgerów, które w smaku są o niebo lepsze o tych dostępnych w sklepach. Z tego przepisu można również upiec bułki do hot - dogów, a także chleb tostowy.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 10:00 opublikował przepis:

Ciasto drożdżowe rozetka

Rozetka to jedno z moich ulubionych ciast drożdżowych. Przy pieczeniu dżem lekko wypływa ze środka i na spodzie tworzy słodką, klejącą warstwę (jak karmel). Takie ciacho można dowolnie urozmaicać. Szczególnie polecam serwować to ciasto na ciepło.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:56 opublikował przepis:

Babeczki na białkach z powidłami i lemon curd

Zawsze zastanawiałam się co mogę zrobić z białek, które pozostawały mi przy okazji pieczenia ciast na samych żółtkach. W tym wypadku z 7 miałam naprawdę spory problem. Udało mi się jednak znaleźć przepis, który po sporych modyfikacjach spełnił moje oczekiwania na 150%.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:50 opublikował przepis:

Małże w słodkim winie z czosnkiem, peperoncino i makaronem

Często wracam myślami do cudownych wakacji, jakie spędzałam z mężem co roku we Włoszech. Pomijając podróże i zwiedzanie, w mojej głowie utkwił smak nie raz wspaniale przyrządzanych owoców morza.Niestety takich frykasów u nas nie można dostać, trzeba zatem zadowalać się tym, co mamy dostępne.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:47 opublikował przepis:

Zupa chrzanowa z boczkiem i jajkiem

Pierwszy raz miałam okazję robić i jeść zupę chrzanową. Bardzo mile zaskoczył mnie jej smak - jest delikatna i kremowa, a podsmażony boczek nadaje jej niezwykłego aromatu. Zupa chrzanowa to świetnie danie wpisujące się w świąteczne menu, chociaż u mnie pierwszy raz zagościła wczoraj.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:43 opublikował przepis:

Galareta wieprzowa - świnka

Galareta świnka to moja propozycja na zabawne i ładne podanie tradycyjnej galarety wieprzowej. Niestety podczas wyciągania ,,wieprzków" z butelki urwałam im ryjki, ale myślę, że i tak efekt końcowy wyszedł świetny :) Danie jest pracochłonne, ale cieszy oczy.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:40 opublikował przepis:

Łopatka zapiekana z miodową kapustą i boczkiem

12 kwietnia mój mąż obchodził urodziny. Jak co roku miałam problem z wymyśleniem dania na ciepło. Tydzień wcześniej będąc na obiedzie u babci zajadałam się delikatnym mięsem w obłędnie smacznej kapuście. Widząc jak nam bardzo smakuje, babcia podzieliła się ze mną przepisem
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:31 opublikował przepis:

Ciastka misie

Ciasteczka misie zachwycą każdego małego łasucha. Ich przygotowanie wymaga dużo cierpliwości i czasu, ale uśmiech dzieci, gdy widzą te małe słodkości jest bezcenny :-) Ciacha przygotowałam z okazji dnia otwartego w naszej szkole. Z tej porcji wyszło mi 40 ciasteczkowych misiów.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:28 opublikował przepis:

Leniwe z sosem brokułowym na bazie jogurtu

U mnie leniwe zawsze były robione z ziemniaków i sera, a kopytka z samych ziemniaków. Ja jestem wierna przepisowi, który podarowała mi mama. Takie kluseczki nigdy mnie nie zawiodły, nie rozpadły się, po prostu były i są idealne.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:24 opublikował przepis:

Budyń waniliowy z gruszką

yszny, kremowy budyń z intensywnie wyczuwalną wanilią królował dzisiaj u mnie na kolację. Delikatny jak chmurka, po prostu rozpływał się w ustach. Dodatek gruszek i bazylii nadał mu świeżości.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:20 opublikował przepis:

Chlebek gniazdko

Z dzieciństwa pamiętam sobotnie ogromne poranne kolejki w piekarni.. Każdy chciał kupić mały, zgrabny chlebek do święcenia. Przerażona możliwością powtórki z wcześniejszych lat, postanowiłam już po raz drugi upiec go samodzielnie :)
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:18 opublikował przepis:

Babeczki à la tiramisu

Puszyste i bardzo wilgotne babeczki z delikatnym kremem idealnie sprawdzą się jako deser po świątecznym obiedzie. W smaku przypominają popularny deser tiramisu, chociaż jak dla mnie są o wiele smaczniejsze. Babeczki po upieczeniu lekko opadną.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:16 opublikował przepis:

Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla

Ciasto smakiem przypomina mi popularne czekoladki jakimi są trufle (ma wilgotną i kremową konsystencję). Bardziej czekoladowego ciasta nie da się już chyba zrobić... :-)
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:13 opublikował przepis:

Zupa paprykowa

Aromatyczna, o pięknym kolorze, lekko pikantna zupa może być podawana z makaronem, ryżem lub czosnkowymi grzankami. Można też polać ją kwaśną śmietaną. W każdej z tych wersji smakuje wyśmienicie.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:09 opublikował przepis:

Sernik z brzoskwiniami

Sernik zawsze się udaje, pod warunkiem przestrzegania pewnych ważnych zasad. Przede wszystkim składniki na masę muszą być w temperaturze pokojowej. No i koniecznie lepiej zakupić dobry, zbity biały ser i samodzielnie go zmielić.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:05 opublikował przepis:

Francuskie rożki ze szpinakiem i jajkiem

Świetne francuskie rożki z farszem szpinakowo - jajecznym to idealna piątkowa przekąska, najlepiej smakująca w towarzystwie kubka gorącego barszczu.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 09:02 opublikował przepis:

Karczek duszony z oliwkami i pomidorami w sosie barbecue

chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszną i bardzo szybką w przygotowaniu karkówkę, którą podałam w towarzystwie pomidorów i oliwek. Zachęcam do zrobienia tego dania szczególnie tych,którzy w ciągu dnia mają mało czasu na przygotowanie posiłków.Danie jest niebywale delikatne i aromatyczne.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 08:59 opublikował przepis:

Makaron z kiełbasą drobiową w sosie śmietanowo - ziołowym

Nawet tym razem marne 1,5 kg mięsa na kiełbaski wystarczyły na przygotowanie dwóch obiadów dla trojga osób. Swój koniec kiełbaski ujrzały w pysznym sosie śmietanowo - czosnkowym, który idealnie komponował się ze świeżymi ziołami i słodkimi dodatkami.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 08:57 opublikował przepis:

Kiełbasa drobiowa czosnkowa z cebulką i oregano

Moje pierwsze starcie z jelitami baranimi uważam za bardzo udane. Zero pęknięć, gładkie i szybkie napełnianie jest efektem przede wszystkim ogromnej cierpliwości.Kiełbaski pierwotnie miały być uwędzone i ususzone na kabanosy drobiowe, ale zmieniłam zdanie przy ich doprawianiu
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 08:54 opublikował przepis:

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną w sosie grzybowo - bazyliowym

Pierogów nikomu nie trzeba zachwalać, każdy z nas ma jakiś swój ulubiony rodzaj. Ja ponad wszystkie lubię... wszystkie :-) Dzieląc się z Wami moimi osobistymi spostrzeżeniami stwierdzam, że na dzień spędzony w nerwowej atmosferze najlepszym lekarstwem jest właśnie lepienie pierogów :-)
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 08:52 opublikował przepis:

Zupa fasolowa (piękny jaś)

Gdy byłam dzieckiem na samą myśl o fasolce robiło mi się... no cóż, po prostu źle :-) Teraz często ją przyrządzam, uwielbiam ją szczególnie w sosach pomidorowych lub gotowaną w kociołku z warzywami. Za pyszną i ekologiczną fasolkę dziękuję mojemu bratu :-)
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 08:45 opublikował przepis:

Roladki wieprzowe z serem i szynką prosciutto w sosie śliwkowym

Eleganckie, bardzo smaczne roladki podane w śliwkowym sosie gościły u mnie na rodzinnym obiedzie. Smak samego sosu jak dla mnie początkowo był za ostry, jednak po duszeniu w nim mięsa zyskał dodatkowy aromat. Dla złagodzenia smaku dodałam trochę słodkiej śmietanki - sos wyszedł obłędny :)
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 08:38 opublikował przepis:

Koktajl z malin i borówek z sokiem ananasowym

Koktajl malinowo - borówkowy, to mój smak lata, do którego chętnie wracam zimą. Najlepszy jest ze świeżych owoców, ale niestety w tym okresie wszystkie smakiem przypominają... no właśnie, co? Brak im tego smaku! Jedynie borówki udało mi się znaleźć dojrzałe i słodkie.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 08:36 opublikował przepis:

Biała kiełbasa

Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :) Biała kiełbasa smakuje świetnie w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami.
Użytkownik marysiaz w dniu 06.05.2015 08:31 opublikował przepis:

Pieczone bataty z boczkiem i szczypiorkiem

Pieczone bataty stanowią idealny dodatek do dań mięsnych, mogą również być serwowane jako osobne danie np z jajkiem i kefirem. Ich słodki smak rewelacyjnie współgra ze słonym, chrupiącym boczkiem. Ja mojego słodkiego ziemniaczka podałam z roladkami z polędwicy wieprzowej w sosie śliwkowym.
Użytkownik marysiaz w dniu 28.02.2015 09:40 opublikował przepis:

Baleron białoruski z kurczaka

Macie dość nudnych, kupnych wędlin? Zachęcam więc Was do przygotowania czegoś niebanalnego, niezwykle smacznego a przede wszystkim zdrowego. Baleron z pietruszką i koperkiem to mój domowy wyrób nr. 1. Z chrzanem i plastrem świeżego pomidora smakuje wyśmienicie.
Użytkownik marysiaz w dniu 28.02.2015 09:35 opublikował przepis:

Zupa grzybowa z jarzynami

Grzybowa to moja ulubiona zupa, którą przyrządzam niezmiennie od kilku lat (jedynie na Wigilię nie dodaję pieczarek). Klasyczna, której smak pamiętam z dzieciństwa, idealnie doprawiona i z domowym makaronem... tego smaku się nie zapomina :)
Użytkownik marysiaz w dniu 28.02.2015 09:32 opublikował przepis:

Pierogi z serem i suszonymi pomidorami

I właśnie za to uwielbiamy pierogi - przyrządzamy je z dodatkami, na które akurat mamy ochotę. U mnie dzisiaj zdecydowanie rządzą suszone pomidory. Pierożki są bardzo aromatyczne, posiekany szczypiorek nadaje im delikatną chrupkość i świeżość :)
Użytkownik marysiaz w dniu 25.02.2015 21:11 opublikował przepis:

Ciasto cytrynowe z kremem i galaretką

Podczas robienia tego ciasta przeniosłam się już do okresu wiosny.ten cudnie pachnący wypiek zrobił niezłą furorę wśród mojej rodziny. W tym przepisie wykorzystałam dużo cytryny, ale bez obaw, ciasto nie jest kwaskowe jakby się mogło wydawać, każdy jego kęs to ogromny powiew świeżości i orzeźwienia
Użytkownik marysiaz w dniu 24.02.2015 10:35 opublikował przepis:

Ciasteczka owsiane z m&m, czekoladą i słonecznikiem

Dziś mam dla Was pyszne ciastka owsiane podane w 3 smacznych wersjach: z m&m, czekoladą mleczną i słonecznikiem. Idealne na deser, pasują do kawki czy ciepłego kakao, w sam raz do pochrupania, gdy złapie nas mały głód.
Użytkownik marysiaz w dniu 24.02.2015 10:27 opublikował przepis:

Szybki barszcz ze śmietaną i ziemniakami

Barszcz z tego przepisu wychodzi niesamowicie pyszny, ma piękny, malinowy kolor, może być podawany na zimno jak i na ciepło (gorący barszcz zważy śmietankę!). Z podanych proporcji zupy wystarczy na 4 solidne porcje :)
Użytkownik marysiaz w dniu 24.02.2015 10:23 opublikował przepis:

Pieczony łosoś z ziołami i cytryną

Łosoś jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Jest niebywale smaczny, aromatyczny, idealny dla osób dbających o linię. Moja propozycja podania tej smacznej ryby tym razem wygląda bardzo prosto i tradycyjnie - pieczona bez tłuszczu z ziołami, z ryżem i ogromną ilością kapusty kiszonej :)
Użytkownik marysiaz w dniu 21.02.2015 11:36 opublikował przepis:

Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami i żurawiną

Jajka faszerowane smakują świetnie i to nie tylko w okresie Wielkanocy. Idealnie sprawdzają się również jako przekąska na imprezach, nadają się na sycące śniadanie, można je jeść kiedy tylko mamy na nie ochotę.
Użytkownik marysiaz w dniu 16.02.2015 13:18 skomentował:

Piknikowy chlebek ziołowy

Użytkownik marysiaz w dniu 13.02.2015 13:33 opublikował przepis:

Tarta z bakłażanem i marchewką

Przepyszna tarta warzywna z sosem serowo - czosnkowym idealnie nadaje się do podania na kolację na zbliżające się walentynki. Z jej przygotowaniem jest trochę zabawy, ale za to efekt jest powalający.
Użytkownik marysiaz w dniu 13.02.2015 08:15 skomentował:

sok z gotowanej marchewki

To może cię zainteresować