Gotuję z zamiłowania do próbowania nowych smaków i dla relaksu. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, z mniej lub bardziej pożądanym rezultatem. Smacznymi przepisami dzielę się na blogu - www.jemyoczami.com
Sezon na rabarbar uważam za oficjalnie otwarty! Na inaugurację sezonu rabarbarowego przygotowałam kruche ciasto z musem rabarbarowo-różanym pod kruszonką.
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 10.04.2016 15:41 opublikował przepis:
Batoniki owsiane o delikatnym różanym aromacie, to doskonała szybka przekąska lub zdrowe słodycze. Z zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie. Można je jeść bez obaw, że zostawi się w nich cenną jedynkę ;)
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 29.03.2016 17:19 opublikował przepis:
Sernik ma wyraźny aromat migdałowy, a dodatek płatków migdałów daje przyjemną chrupkość. Spód z białej czekolady i mąk bezglutenowych jest lekki i delikatny, porównywalny do cienkiego biszkoptu.
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 24.03.2016 16:33 opublikował przepis:
Nie należę do wielbicieli wątróbki, jednak raz na jakiś czas ją robię. Przemawia do mnie wersja wątróbki z dodatkiem owoców - jabłek, gruszek, ale także malin. Dzisiejsza propozycja, to właśnie wątróbka drobiowa na roszponce, polana lekko kwaśnym sosem z malin.
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 21.03.2016 13:46 opublikował przepis:
Nadchodzące święta chyba będą zdominowane przez kwiatowe mazurki :) Dzisiaj dość klasyczna wersja kwiatowego mazurka - mazurek różany, dostosowana do potrzeb osób an diecie bezglutenowej i bezmlecznej.
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 18.03.2016 18:15 opublikował przepis:
Jeden z najdelikatniejszych łososi jaki kiedykolwiek zrobiłam, zawdzięcza to długiemu marynowaniu w paście Tom Kha i mleku kokosowym. Nie powala wyglądem, ale jest bardzo smaczny.
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 11.03.2016 10:38 opublikował przepis:
Upiekłam mazurek na spodzie z dodatkiem lawendowego suszu, polany bardzo słodką, białą czekoladą o aromacie lawendy. Desery z lawendą mają zdecydowany kwiatowy smak i zapach, co niektórym może przeszkadzać, ale ja osobiście bardzo lubię lawendę jeść i zachęcam do spróbowania.
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 10.03.2016 23:57 opublikował przepis:
Nie uznaje gotowych mieszanek mąk bezglutenowych, nie odpowiada mi ich smak i nieco dziwna konsystencja po dodaniu wody. Podzielę się z Wami wielokrotnie sprawdzonym przepisem na chleb gryczany. Mój chleb gryczany jest miękki i wilgotny. Jeżeli owiniemy go lnianą ściereczka, świeżość zachowa do 3 dn
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 09.03.2016 14:39 skomentował:
Przepyszne, kruche ciasteczka lawendowe , a do tego bez glutenu i cukru. Lawenda poza tym, że wygląda pięknie, ma też bardzo szerokie zastosowanie, również w kuchni. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, równie dobrze aromatyzuje wino. Spróbujcie jej w ciasteczkach :)
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 04.03.2016 11:17 skomentował:
Klasyczne kokosanki, to pierwsze ciasteczka jakie zrobiłam w życiu, jeszcze w szkole podstawowej. Byłam zachwycona, bo wyszły i wyszły pyszne. W ostatnim czasie odświeżyłam stary przepis. Z kokosanek wyszły kokosowe pieguski - ciasteczka kokosowe z makiem, na bazie białek. Kokosowe pieguski są dobrą
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 03.03.2016 20:01 opublikował przepis:
Bezglutenowe placuszki z musem z mango, przepis powstał z potrzeby chwili, szczęśliwie miałam pod ręką pyszne, dojrzałe mango. Placki są delikatne i wilgotne. Możemy podawać je z syropem klonowym lub palmowym, śmietaną, bądź jeść same.
Użytkownik Jemy Oczami
w dniu 02.03.2016 16:12 opublikował przepis: