małgorzata kwiatkowska

BonAppetitMalgorzata

Krapkowice

O mnie:

Zapraszam do przeglądania mojego bloga, który daję mi w życiu dużo radości i satysfakcji::http://bonappetitmalgorzaty.blogspot.com/Gotowanie traktuje jako czynność odprężającą a nie jako obowiązek. Lubię w swoim domu przyjmować gości i ich karmić. Pasję do gotowania wyssałam z mlekiem matki, ponieważ za najlepszą kucharkę uważam właśnie moją mamę.

Obserwujących: 34

 
Wiadomość
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 26.03.2021 12:51 opublikował przepis:

Sernik limonkowy „Melisy”

Delikatny sernik limonkowy na zimno. Prosty, ale w prostocie siła. Na spodzie z ciastek pełnoziarnistych, by było szybciej. Idealny na Wielkanocny stół dla leniwych. Na zdjęciu widać ciasto kruche, ale w przepisie podaję na prostszy i szybszy spód z gotowych ciasteczek.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 26.03.2021 12:09 opublikował przepis:

Kluski na parze ala bao z pieczonym łososiem

Bułeczki bao to kolejny hit wśród azjatyckich przysmaków! Do świetnie sprzedających się ramenu, pho dołączają bao buns. Smak i konsystencja bao nie jest dla Polaków niczym radykalnie nowym: kojarzy się z pampuchami lub knedlami. Oczywiście jestem zwolennikiem szybszych rozwiązań, więc zamiast tworzyć od podstaw bułeczek bao postanowiłam wykorzystać popularne kluski na parze (buchty, parowańce).
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 19.05.2020 12:13 opublikował przepis:

Szparagi ze szpinakowym nalesnikiem i sosem holenderskim

Szparagi z sosem holenderskim to połączenie idealne! Najczęściej spotykany i najpyszniejszy duet w całym kulinarnym świecie! Nadszedł właśnie ten czas, kiedy jest możliwy do wykonania i… do szamania
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 30.04.2020 12:54 opublikował przepis:

Fuczki - placki z kiszonej kapusty

Najwspanialsze jedzenie to te proste z składające się z 3 składników. Najważniejszym składnikiem w fuczkach jest dobra, naturalnie kiszona kapusta. Fuczki można robić z gotowanej, jak i z surowej kapusty, mój przepis oparty jest na surowej kiszonej kapuście. Taka kapusta zdecydowanie bardziej mi smakuje. Najpierw musisz dobrze odcedzić kapustę, a następnie posiekać ją i wymieszać z ciastem naleśnikowym. Ciasto zrobisz z jajka i odrobiny mąki.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 22.04.2020 14:47 opublikował przepis:

Zupa cebulowa na winie z jabłkami i ciecierzycą

Pamiętajcie by w tych dziwnych czasach swoją energię skupiać na swoim zdrowiu a nie na ewentualnej chorobie. Wyłączcie telewizor i skupcie się na swoich wartościowych celach. Doceniajcie to co macie i cieszcie się z prozaicznych rzeczy. Zadbajcie o relacje z bliskimi oraz o swój rozwój. Wykorzystajcie ten czas jak się da najlepiej. Np. razem ze mną w kuchni :)
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 22.04.2020 14:36 opublikował przepis:

Zupa miso

Miso-shiru – tradycyjna japońska zupa, spożywana w Japonii praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków (również na śniadanie). Sporządzana jest na bazie "dashi" z dodatkiem sfermentowanej pasty sojowej zwanej miso oraz wielu innych składników, zależnie od regionu i osobistych upodobań. Szczególnie często dodaje się tofu, ryby oraz wodorosty wakame. Paście miso poza walorami smakowymi przypisuje się szereg właściwości prozdrowotnych, a zupa ugotowana na jej bazie jest uznawana za jedną z najzdrowszych potraw świata.Według tradycji japońskiej te dodatkowe składniki zupy powinny odzwierciedlać aktualną porę roku, wykorzystuje się więc sezonowe warzywa i ryby. Jedyne czego nie możecie w tym przepisie zmienić to oczywiście pasta miso. Co do pozostałych składników panuje duża swoboda. Moja zupa miso obfituje w kolorowe warzywa, grzyby, makaron i inne orientalne dodatki. Najważniejsza jest jednak pasta miso, warzywa możesz dodać takie na jakie masz ochotę

Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 27.03.2019 09:52 opublikował przepis:

Zupa z cebuli na cydrze

nastał czas zadbania o swoje zdrowie i poszły w ruch naturalne antybiotyki jakimi są cebula i czosnek. Polecam tę zupę na okres przejściowy zimowo – wiosenny stawia na nogi, nawet umierających mężczyzn ;)
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 26.03.2019 14:06 opublikował przepis:

Placki z zielonego groszku

te kotlety to fajna alternatywa dla tradycyjnej kuchni
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 26.03.2019 12:33 opublikował przepis:

Kulki mocy – daktylowe pralinki

Polecam takie kulki na czas kryzysu pt. "Muszę koniecznie zjeść coś słodkiego" - tyczy się to szczególnie kobiet kiedy to np. podczas PMS mamy ochotę pochłonąć lodówkę. Zamiast łapać w takim momencie gotowe produkty, pełne niezdrowych E i innych wypełniaczy, pochłoń taką kulę mocy. Obiecuję, że pomoże i zabije głód na słodkie. Kulki mocy to wspaniała ładowarka potreningowa. Ich przygotowanie to zaledwie chwila, więc zainwestuj tę chwilę, aby przygotować pyszny i wartościowy deser, który zjesz po treningu.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 26.03.2019 12:07 opublikował przepis:

Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem

Uwierzcie mi na słowo, ale zaczyn z drożdży urośnie Wam nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 26.03.2019 11:30 opublikował przepis:

Kujawska zupa z sokiem z kiszonych ogórków

Uwielbiam wszystko co kwaśne. Moja mama musiała chyba ze mną w ciąży pić same zakwasy. Ha ha ha, muszę się jej koniecznie spytać. Oczywiście zupa ta jest potrawą kuchni kujawskiej z moją lekką modyfikacją (dodałam jarmuż).
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 25.03.2019 14:14 opublikował przepis:

Ciasto leśny mech

Ciasto ze szpinakiem i malinami leśny mech zachwyca głównie ze względu na swój intensywny, zielony kolor, który jest uzyskiwany naturalnie (dzięki szpinakowi), bez pomocy sztucznego barwnika. Pierwsze wzmianki o słodkim wypieku z dodatkiem szpinaku pochodzą z Turcji, gdzie tradycyjnie przyrządza się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta. Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku do zielonego runa leśnego.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 25.03.2019 14:00 opublikował przepis:

Flaczki z kani

Znudziły mi się kanie opiekane w panierce, dlatego postanowiłam przygotować je podobnie jak flaczki. Po Internetach kursują przepisy na 'flaczki" z boczniaków, ale zapewniam Was, że z kani są równie pyszne.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 25.03.2019 13:49 opublikował przepis:

Smalczyk wegański

Wg mnie jest o niebo lepszy niż tradycyjny. Śliwka nadaje wyrafinowanego smaku.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 25.03.2019 13:37 opublikował przepis:

Chleb bez wyrabiania, robi się go w 5 min

Robi się go w 5 minut a piecze godzinę. Nie trzeba go zagniatać ani czekać, aż wyrośnie, więc można go upiec rano i jeszcze zdążyć zrobić z niego kanapki na śniadanie :)
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 25.03.2019 13:12 opublikował przepis:

Krem z papryki z czosnkiem niedźwiedzim

To przepis na szybka i minimalistyczna zupę. krem jest bardzo zdrowy i ma piękny, intensywny kolor.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 19.02.2017 18:59 opublikował przepis:

Solianka

Solianka, mimo swojej nazwy, nie jest słona, a kwaśna (dzięki kiszonym ogórkom) z dużą zawartością różnych gatunków mięs. Tak podana zupa solianka jest niezwykle pożywna. Warto wiedzieć, że solianka, poplarna skądinąd również na Białorusi i Ukrainie
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 19.02.2017 18:33 opublikował przepis:

Ciastka owsiane z fasolą i czekoladą

fasola nie tylko do fasolki po bretońsku
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 09.10.2016 19:59 opublikował przepis:

Krewetki w pomidorkach, z chili i czosnkiem niedźwiedzim

P.S. poniższą potrawę zrobiłam koleżance na 'tę noc". Jej romantyczny wieczór się udał, gdyż doszło do pełnej konsumpcji potrawy i ...;)
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 09.10.2016 19:51 opublikował przepis:

Sałatka w słoiku

Sałatka w słoiku idealna do pracy albo na piknik
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 09.10.2016 19:37 opublikował przepis:

Ciastka orkiszowe bez cukru

ulubione ciastka mojego taty
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 09.10.2016 19:15 opublikował przepis:

Muffiny bardzo owocowe bez cukru

Poniżej przepis na nasze muffinki, które Emilka przygotowała samodzielnie
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 09.10.2016 17:50 opublikował przepis:

Żurek z mąki razowej z kaszą i szpinakiem

Jest to odkopany z zakurzonego zeszytu przepis mojej babci na zalewajkę (żurek) z kaszanką z kaszy gryczanej niepalonej.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 09.10.2016 17:42 opublikował przepis:

Kiszone pomidorki

Kiszone pomidorki koktajlowe to nowość w mojej kuchni. Pomysł podrzuciła mi mama, która w tym roku ma wyjątkowy, pomidorowy urodzaj.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 17.06.2016 23:48 opublikował przepis:

Miodowe śledzie z rodzynkami z whisky i cynamonem

Miałam wolną niedzielę od niepamiętnych czasów! Trzeba było ten fakt uczcić w kuchni Emotikon smileZrobiłam, więc 4 świąteczne propozycje. Musiałam zwolnić się z jednej pracy żeby znaleźć czas na gotowanie i bloga. Od tej pory mam nadzieję, że nie będę Was już więcej kulinarnie zaniedbywać :)
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 17.06.2016 23:25 opublikował przepis:

Sałatka z pęczakiem i pieczonymi burakami

Kasza jest łatwa w przyrządzeniu, powszechnie dostępna, tania i można podawać ją z wieloma daniami w różnych kombinacjach smakowych. Z czym smakuje najlepiej? Z pieczonymi burakami!
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 17.06.2016 23:19 opublikował przepis:

JAGLUSZKO ciasto bez cukru, mąki, mleka i jajek

Deser bez cukru, mąki, mleka i jajek czy w ogóle jest możliwy? TAK!
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 17.06.2016 23:13 opublikował przepis:

Pasztet z selera

Wciąż nie doceniamy walorów prozdrowotnych warzyw i owoców. Dlatego chcę Was zachęcić do warzywnych pasztetów.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 12.08.2015 22:31 skomentował:

Sałatka jajeczna z pokrzywą

Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 12.08.2015 20:22 skomentował:

Grillowane pieczarki z krewetkami i salsą pomidorową

Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 12.08.2015 20:21 opublikował przepis:

Sałatka jajeczna z pokrzywą

Krzaki pokrzywy do których ostatnio wpadłam i się poparzyłam zainspirowały mnie do wykonania szybkiego i prostego przepisu na sałatkę.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 12.08.2015 20:03 opublikował przepis:

Pasztet wieprzowy

Tani, prosty i smaczny
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 12.08.2015 19:46 opublikował przepis:

Rolada szpinakowa z łososiem

Od 2 lat przymierzałam się do wykonania tej rolady. Ale przerażał mnie jej stopień trudności. Oczywiście strach ma tylko wielkie oczy. Robiło się ją łatwo
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 12.08.2015 07:56 skomentował:

Grillowane pieczarki z krewetkami i salsą pomidorową

Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 11.08.2015 22:18 opublikował przepis:

Grillowane pieczarki z krewetkami i salsą pomidorową

Żeby zrobić grillowane pieczarki z krewetkami wystarczy mieć tylko potrzebne składniki, grill, cień za drzewem, dmuchany basen i zimne piwko :).
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 11.08.2015 22:13 opublikował przepis:

Kotlety mielone grillowane w liściach winogronowych z sosem koperkowym

pomyślałam by na kolację wykorzystać liście winogrona. Efekt widoczny poniżej :) Niby tradycyjne danie ale w nowszym wydaniu. I tak własnie lubię!
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 11.08.2015 22:06 opublikował przepis:

Chłodnik z krewetkami i fetą

Uch - jak gorąco! Puff - jak gorąco! Uff - jak gorąco!...:) chłodnik najlepszy na upały
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 11.08.2015 22:00 opublikował przepis:

Domowy przecier pomidorowy na zimę

Aż, trudno uwierzyć, że dawniej pomidor był uważany za roślinę trującą.W Polsce pojawiły się wraz z królową Boną, ale tak naprawdę ich hodowla rozwinęła się po I wojnie światowej. „Złote jabłka„ czyli włoskie pomidori bogate są w witaminy i mikroelementy.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 06.05.2015 23:31 opublikował przepis:

Chleb bezglutenowy (amarantusowy)

mój ulubiony przepis na chleb bez glutenu
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 06.05.2015 22:55 opublikował przepis:

Pieczony łosoś w glazurze musztardowo-miodowej z batatami i jarmużem

Po ciężkostrawnej kuchni na urlopie postawiłam na lekki posiłek. Czyli pieczonego łososia i sałatkę z jarmużu. Polecam. Było pyszne ;)
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 06.05.2015 22:44 opublikował przepis:

Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi

Kto mnie zna, ten wie, że ze słodyczy najbardziej lubię....śledzie! tak, tak, To wina mojej mamy, która będąc ze mną w ciąży żywiła się tylko śledziami w każdej postaci.
Użytkownik BonAppetitMalgorzata w dniu 06.05.2015 17:55 opublikował przepis:

Omlet z jarmużem i serem solankowym

Dzień dobry i zapraszam na śniadanie :)

To może cię zainteresować