Szczerze powiedziawszy to przez przypadkowy dodatek żurawiny do owsianki zaczęła się moja miłość do tej przysłowiowej papki. Na moim stole gości dość często, bo wbrew pozorom jej jedzenie to smaczna przyjemność. Przyrządzam ją na wiele sposobów. Ta z żurawiną jest po prostu słodka :)
Użytkownik beata80
w dniu 28.03.2014 09:34 opublikował przepis:
Nie da się ukryć, leniwe kluski do ładnych nie należą, ale szybko się je robi, są smaczne i za to dadzą się lubić. Pamiętam je ze swojej pierwszej książki kucharskiej Śmieszne, makaron rośnie! autorstwa Barbary Winklowej. Książki już nie mam, więc przepis z pamięci.
Użytkownik beata80
w dniu 28.03.2014 09:28 opublikował przepis:
Kremowo-brokułowa propozycja, która smakuje. Szczerze powiedziawszy to dość długo zastanawiałam się jaki makaron będzie pasował do tego sosu najbardziej. Wybór padł na mało popularne w mojej kuchni muszelki, ale to się chyba zmieni, bo połączenie inspiruje. Polecam!
Użytkownik beata80
w dniu 28.03.2014 09:18 opublikował przepis:
Smak słodko kwaśny rzadko gości na moim stole, ale po tym schabie mam ochotę na więcej. Danie lekkie i orzeźwiające w smaku. Propozycja cudownie współgra z wiosną. Polecam.
Użytkownik beata80
w dniu 28.03.2014 09:13 opublikował przepis:
Popozycję mogłabym właściwie nazywać wieprzowiną w kiszonej kapuście, bo zamiast żeberek czasem ląduje w niej schab lub karkówka. Danie dla amatorów wyrazistych smaków. Polecam.
Użytkownik beata80
w dniu 28.03.2014 09:10 opublikował przepis:
Zupa serowa na bazie serków topionych jest kremowa i delikatna. Jako przystawkę podaję ją bez makaronu, ale gdy ma stanowić jednodaniowy obiad dodaję trochę tagliatelle. Jest prosta, szybka i smaczna. Polecam.
Użytkownik beata80
w dniu 28.03.2014 09:08 opublikował przepis:
Swoją miłość do zupy pomidorowej wyznałam uroczyście podając ją zamiast rosołu na własnym weselu ;) Znam jej wiele odsłon słodkich, ostrych, z curry... Dziś proponuję jedną z moich ulubionych, gotowaną na bazie soku pomidorowego. Dodatek ostrej papryki sprawia, że wspaniale rozgrzewa.
Użytkownik beata80
w dniu 28.03.2014 09:05 opublikował przepis:
Sos mięsny bolognese jest wg Włochów zbyt ciężki do spaghetti, dlatego w przeciwieństwie do pozostałej części świata, podają go najczęściej z makaronem tagliatelle. Oryginalny sos bolognese jest duszony na winie na bardzo wolnym ogniu przez ok 4 godziny, mój taki nie jest, ale i tak smakuje.
Użytkownik beata80
w dniu 28.03.2014 08:59 opublikował przepis:
Gości na weselach, imieninach i świątecznych stołach. Można go spotkać w przydrożnych barach, a także w dobrych restauracjach. On po prostu da się lubić i chyba dlatego wszędzie jest mile widziany ;)
Użytkownik beata80
w dniu 28.03.2014 08:55 opublikował przepis:
Dzięki fasoli konserwowej w 30 minut możemy wyczarować pyszną fasolkę po bretońsku. Wiem, że można bez mąki, i że zamiast koncentratu można użyć pomidorów z puszki, ale dla mnie fasolka traci wtedy ten specyficzny smak, który pamiętam jeszcze z dzieciństwa.
Użytkownik beata80
w dniu 24.10.2013 19:19 skomentował:
Sałatkę gyros znają już chyba wszyscy i osobiście nie znam nikogo, komu by ona nie smakowała. Ostatnio zamarzyła mi się na obiad, a że nie lubię zimnych obiadów...
Użytkownik beata80
w dniu 23.10.2013 21:15 opublikował przepis:
Tak jak chyba każdy mam swoją ulubioną pizzerię i pizzę, którą wybieram najczęściej. Czasem jednak piekę pizzę w domu, bo bardzo to lubię. Do tej pizzy dodatki skomponowałam po raz pierwszy i muszę przyznać, że mile mnie zaskoczyły, bo pizza smakowała. Bardzo smakowała.
Użytkownik beata80
w dniu 14.10.2013 21:16 skomentował: