Zzieleniała wiosenna sałatka

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gdy w sklepach pojawiają się nowalijki, żal byłoby ich nie wykorzystać i nie przygotować pełnej witamin sałatki

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - mieszanka sałat (garście): 2 sztuki
    - rukola (garść): 1 sztuka
    - jajka przepiórcze: 6 sztuk
    - ogórek (około 20 dag): 1 sztuka
    - rzodkiewka: 3 sztuki
    - mieszanka kiełków na patelnię: 10 dekagramów
    - rzeżucha świeża (garść): 1 sztuka
    - szczypiorek młody: 0.5 pęczka
    - szpinak mrożony: 20 dekagramów
    - majonez (czubata): 1 łyżka
    - jogurt naturalne (czubate): 4 łyżki
    - czosnek zabek (duży): 1 ząbek
    - brokuły świeże (duże różyczki): 3 sztuki
    - sól, pieprz ( do smaku): 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Zzieleniała wiosenna sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka myjemy, gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie. W tym samym czasie gotujemy różyczki brokułów, aby były lekko twarde. Szpinak zalewamy niewielką ilością wody- około szklanki i gotujemy pod przykryciem. Ugotowane na twardo przepiórcze jajeczka obieramy ze skorupek i gotujemy w wodzie ze szpinakiem przez 10 minut (jeśli mamy sok szpinakowy można je zabarwić bezpośrednio z jego użyciem), po tym czasie hartujemy zimną wodą. Mieszankę kiełków smażymy 3-4 minuty na rozgrzanej patelni (możemy je usmażyć dodając odrobinę oleju, ale nie jest to konieczne), lekko solimy. Wszystkie pozostałe warzywa dokładnie myjemy i odsączamy z nadmiaru wody. Majonez mieszamy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mix sałat nakładamy w formie okręgu na półmisek lub duży talerz. Pół ogórka obieramy, kroimy w cienki talarki, kładziemy na sałatę. Następnie układamy pokrojone na mała kawałeczki różyczki brokułów. Polewamy połową sosu. Posypujemy uprażonymi kiełkami i rukolą. Polewamy odrobiną sosu- zostawiając troszkę do dekoracji. Układamy przepiórcze jajka, które „malujemy” resztą sosu. Posypujemy rzeżuchą oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Brzegi półmiska dekorujemy kwiatkami wyciętymi z pozostałej połówki ogórka oraz rzodkiewek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować