żywiecki orzechowiec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

ciasto wyszło przepyszne i zostało zjedzone w kilka godzin. Mięciutkie ciasto z lekką nutą piernika, kwaskowate powidła śliwkowe i gruba warstwa masy orzechowej. Idealne nie tylko na świąteczny stół.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    na ciasto (forma 25*34 cm)

    3 jajka
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka miodu
    180 g roztopionego i wystudzonego masła
    1 szklanka wystudzonej mocnej herbaty
    1 łyżka kakao
    1 i 1/2 łyżeczki sody
    1 łyżka przyprawy do piernika
    na krem:
    380 g orzechów włoskich
    200 ml śmietanki kremówki
    1 szklanka cukru pudru
    dodatkowo:
    400 g powideł śliwkowych
    2 łyżki kakao
    pralinki czekoladowe
    1 szklanka herbaty wystudzonej
    2 kieliszki rumu

Żywiecki orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka ubić z cukrem na puszystą gęstą masę. Dodać przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawę. Zmiksować. dodać masło, miód i herbatę. Zmiksować krótko. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w 180*C przez około pół godziny.
  • 2. Masa:
    Śmietankę doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. Orzechy utrzeć z cukrem i ucierając powoli wlewać śmietankę.
  • 3. Wykończenie:
    Połowę ciasta umieścić w foremce, naponczować herbatą z rumem. Dwie łyżki powideł odłożyć, resztą posmarować ciasto. Wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim ciastem, naponczować. Posmarować resztą powideł i posypać kakao.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy