Zaczyn:
280 g mąki żytniej typ 720
280 g wody letniej
2 g drożdży instant
Ciasto właściwe:
280 g mąki pszennej typ 650
90 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Pozostałe drożdże instant
35 g pestek dyni
Żytnio-pszenny chleb na zaczynie poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn:
Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać do dokładnego połączenia składników. Miskę nakryć folia spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 12-14 godzin.
2.Ciasto właściwe:
Pestki dyni zalać wrzątkiem i zostawić na dwie godziny. Po tym czasie odcedzić.
Do miski przełożyć mąkę, dodać wodę i zaczyn. Wymieszać do połączenia składników ( można ręcznie lub robotem). Przykryć miskę folią i odłożyć ciasto na 25 minut.
Po tym czasie do ciasta dodać pozostałe drożdże, pestki dyni i sól. Ponownie wymieszać ( mikserem około 3 minuty). Przełożyć na blat wysypanym mąką. Lekko wyrobić i uformować w kwadrat. Przełożyć do miski wysmarowanej lekko olejem, nakryć folią i odłożyć na 60-70 minut.
3.Po tym czasie ponownie wyłożyć na blat wysypany mąką, uformować w średniej wielkości prostokąt. Zawinąć jeden dłuższy bok, następnie krótsze do środka i dokończyć rolowanie ( formować tak jak gołąbki). Zlepić ciasto na spodzie i zlepieniem do dołu ułożyć w keksówce. Posmarować delikatnie wodą i posypać łyżką pestek dyni. Odstawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 55-60 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego!
Komentarze