ŻYTNIO-PSZENNY CHLEB NA ZACZYNIE POOLISH

0 (0 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • Zaczyn:
    280 g mąki żytniej typ 720
    280 g wody letniej
    2 g drożdży instant
    Ciasto właściwe:
    280 g mąki pszennej typ 650
    90 ml letniej wody
    1 łyżeczka soli
    Pozostałe drożdże instant
    35 g pestek dyni
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Żytnio-pszenny chleb na zaczynie poolish - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać mąkę i wymieszać do dokładnego połączenia składników. Miskę nakryć folia spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce na około 12-14 godzin.
  • 2. Ciasto właściwe:
    Pestki dyni zalać wrzątkiem i zostawić na dwie godziny. Po tym czasie odcedzić.
    Do miski przełożyć mąkę, dodać wodę i zaczyn. Wymieszać do połączenia składników ( można ręcznie lub robotem). Przykryć miskę folią i odłożyć ciasto na 25 minut.
    Po tym czasie do ciasta dodać pozostałe drożdże, pestki dyni i sól. Ponownie wymieszać ( mikserem około 3 minuty). Przełożyć na blat wysypanym mąką. Lekko wyrobić i uformować w kwadrat. Przełożyć do miski wysmarowanej lekko olejem, nakryć folią i odłożyć na 60-70 minut.
  • 3. Po tym czasie ponownie wyłożyć na blat wysypany mąką, uformować w średniej wielkości prostokąt. Zawinąć jeden dłuższy bok, następnie krótsze do środka i dokończyć rolowanie ( formować tak jak gołąbki). Zlepić ciasto na spodzie i zlepieniem do dołu ułożyć w keksówce. Posmarować delikatnie wodą i posypać łyżką pestek dyni. Odstawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 55-60 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować