Żytnie pierogi z dynią

0 (0 ocen)

Pierogi z pieczoną dynią i serem są bardzo smaczne, robiłam je pierwszy raz, teraz będę robiła je częściej.

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kilograma żytniej jasnej
    1 jajko
    1 szklanka letniej wody
    Kilka łyżek oleju
    Szczypta soli
    Farsz:
    0,5 kilograma pieczonej dyni
    200 gram białego sera
    Sól, pieprz
    Dodatkowo:
    Mąka do podsypania
    Olej do gotowania
    sól

Żytnie pierogi z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy wodę wymieszaną z jajkiem i olejem, zagniatamy gładkie ciasto, odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło. Upieczoną dynię rozgniatamy widelcem, dodajemy rozkruszony ser biały, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ciasto dzielimy na mniejsze części, każdą wałkujemy dość cienko podsypując mąką, szklanka wycinamy kółka. Nakładamy farsz, zlepiamy pierogi tworząc wokół falbankę. Pierogi układamy na stolnicy wysypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy