ŻYTNIE CIASTECZKA Z MELASĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasteczka do podjadania bez wyrzutów sumienia, bo w biodra nie pójdą!. Uwielbiam smak melasy w mojej kuchni. Maka żytnia oczywiście z młyna, sprawdzona i po wielokroć testowana. Dla osób na diecie bezglutenowej też polecam, wystarczy tylko dodać odpowiedni proszek do pieczenia, bez mąki pszennej w

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 40-50 sztuk:


    20 dag masła lub margaryny
    15 dag płatków żytnich
    1 szk mąki żytniej, dodałam typ 720
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 jajo
    6 łyżek melasy
    3 łyżki cukru brązowego
    3/4 szk pokrojonych bakalii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia, przy diecie bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Żytnie ciasteczka z melasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć, a wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

    2. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia ok 10-12 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mąka żytnia Melasa Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować