żytnie bułeczki z zaparzanej mąki

4.99 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie ma piękniejszego zapachu niż zapach domowego pieczywa. Uwielbiam ten zapach i smak, dlatego często piekę domowe bułeczki, chlebki i drożdżówki. Dziś upiekłam pszenno- żytnie, używając nowego sposobu, jakim jest zaparzanie mąki wrzątkiem. Dzięki temu trikowi bułeczki dłużej pozostają świeże.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 80 g mąki żytniej
    150 ml wrzątku
    600 g mąki pszennej + łyżka do posypania rąk
    2 małe łyżeczki soli
    25 g drożdży
    2 łyżeczki miodu
    400 ml letniej wody
Wystaw ocenę:

4.99 (168 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Żytnie bułeczki z zaparzanej mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę żytnią zalać wrzątkiem, wymieszać i odstawić aż wystygnie. Mąkę pszenną przesypać do miski, wlać połowę wody, miód i sól. W reszcie wody rozpuścić drożdże i dodać do mąki. Dodać żytnią zaparkę i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką.
  • 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części i rękami posypanymi mąką formować bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w 200*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Mąka żytnia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować