Żytni chlebek z żurawiną

0 (0 ocen)

Pyszny ,chrupiący i prosty.Ja na niego mówię "leniwy" gdyż jest to chlebek którego wyrabiamy łyżką ,lub czymkolwiek,zostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy.A członkowie rodziny zachwycają nas ,a jeszcze bardziej smak pieczywa:)

Składniki:

  • 520 g mąki żytniej
    500 ml letniej wody
    8 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szklanki płatków owsianych górskich
    1/2 szklanki żurawiny

Żytni chlebek z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ,,, 1. Wszystkie składniki mieszamy, i wkładamy do wysmarowanej olejem małej keksówki ,zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę.Ciasto powinno podwoić swoją objętość (jeśli nie urośnie znacznie to zostawiamy jeszcze na troszkę)Po godzinie wkładamy nasz chlebek do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok 50-60 min

Porady

Jeśli chlebek będzie się nam za bardzo przypalał ,przykrywamy go folią aluminiową

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy