Zylca -galareta z golonki i nóżek

4.45 (155 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Tradycyjna potrawa regionalna borowiacka ,bardzo popularna na Pomorzu

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • 4 nóżki wieprzowe
    1 golonka
    1 pęczek włoszczyzny
    3-4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    6 ziaren pieprzu czarnego
    Sól
    Ocet
    Pieprz mielony

Wystaw ocenę:

4.45 (155 ocen)

Zobacz również:

Galareta Golonka Przystawki

Zylca -galareta z golonki i nóżek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. .
    Oczyszczone i umyte mięso ułożyć w garnku i wlać tyle wody ,aby mięso było całkowicie przykryte. Dodać obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele i ziarna pieprzu, osolić. Gotować na małym ogniu około 2 godzin ,aż mięso będzie miękkie.

    Wyjąć mięso, ostudzić, oddzielić mięso od kości i pokroić na małe kawałki.
    Ugotowane marchewki pokroić w plasterki i ułożyć po kilka kawałków w filiżankach lub miseczkach razem z kawałkami mięsa.

    Wywar przecedzić , doprowadzić do wrzenia , osolić ,doprawić pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i octem. Powinien być dosyć słony i ostry, jak ostygnie ,to będzie łagodniejszy.
    Przestudzony wywar przelać do filiżanek i odstawić w chłodne miejsce.

    Porcje galarety podawać ułożone na półmiski wyjęte z filiżanek ozdobione cytryną i pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować