Zylca -galareta z golonki i nóżek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..
Oczyszczone i umyte mięso ułożyć w garnku i wlać tyle wody ,aby mięso było całkowicie przykryte. Dodać obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele i ziarna pieprzu, osolić. Gotować na małym ogniu około 2 godzin ,aż mięso będzie miękkie.
Wyjąć mięso, ostudzić, oddzielić mięso od kości i pokroić na małe kawałki.
Ugotowane marchewki pokroić w plasterki i ułożyć po kilka kawałków w filiżankach lub miseczkach razem z kawałkami mięsa.
Wywar przecedzić , doprowadzić do wrzenia , osolić ,doprawić pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i octem. Powinien być dosyć słony i ostry, jak ostygnie ,to będzie łagodniejszy.
Przestudzony wywar przelać do filiżanek i odstawić w chłodne miejsce.
Porcje galarety podawać ułożone na półmiski wyjęte z filiżanek ozdobione cytryną i pietruszką.
Komentarze