• Zylca -galareta z golonki i nóżek

    Dodane przez: teresa-kr

  • Tradycyjna potrawa regionalna borowiacka ,bardzo popularna na Pomorzu

  • Składniki

    4 nóżki wieprzowe
    1 golonka
    1 pęczek włoszczyzny
    3-4 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    6 ziaren pieprzu czarnego
    Sól
    Ocet
    Pieprz mielony

  • Sposób przygotowania

    1.

    . Oczyszczone i umyte mięso ułożyć w garnku i wlać tyle wody ,aby mięso było całkowicie przykryte. Dodać obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele i ziarna pieprzu, osolić. Gotować na małym ogniu około 2 godzin ,aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso, ostudzić, oddzielić mięso od kości i pokroić na małe kawałki. Ugotowane marchewki pokroić w plasterki i ułożyć po kilka kawałków w filiżankach lub miseczkach razem z kawałkami mięsa. Wywar przecedzić , doprowadzić do wrzenia , osolić ,doprawić pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem i octem. Powinien być dosyć słony i ostry, jak ostygnie ,to będzie łagodniejszy. Przestudzony wywar przelać do filiżanek i odstawić w chłodne miejsce. Porcje galarety podawać ułożone na półmiski wyjęte z filiżanek ozdobione cytryną i pietruszką.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    szkola_babci, galareta, galareta zimne nóżki żelatyna, golonko
  • 4 komentarze

    • niki12
      2013-02-26T21:39:54+01:00 niki12
      Bardzo lubię taką galaretę, po mojemu to zimne nóżki, bo ja nie pomorzanka, a mazowszanka i u nas też jest to często spotykane.
    • Henryka
      2013-02-27T02:21:47+01:00 Henryka
      Do galarety zawsze dodaje się czosnek.Zapomniałaś napisać czy nie dodajesz? I jak gotuję prawie 40 lat nie spotkałam nóżek wieprzowych, które ugotowałyby się w ciągu 2 godzi.Chyba,że w szybkowarze.
    • teresa-kr
      2013-02-27T18:33:52+01:00 teresa-kr
      Oczywiście ,że zapomniałam o czosnku, w przepisie podalam 3-4 ząbki, co najmniej , jak kto lubi , ja lubie bardzo czosnkową zylcę
      Jesli chodzi o gotowanie to przez 2 godziny u mnie mięso jest miękkie , może dlatego ,że ja mam mieso od świń hodowanych tradycyjnie , a nie z marketu.
      Pozdrawiam Henrykę!
    • Henryka
      2013-02-27T22:04:27+01:00 Henryka
      Chyba,że masz mięsko od domowych świnek, czego Ci szczerze zazdroszczę. Ja jestem skazana na marketowe. Pozdrawiam!

Dodane przez: teresa-kr

teresa-kr 340

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-26T21:32:56+01:00

1835 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »