Babka jest bardzo smaczna, idealna do porannej kawuni czy herbatki
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
¾ szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego np domowego
½ szklanki oranżady lub wody
½ szklanki oleju
2 i ½ szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 gram budyniu waniliowego
forma do babek lub tortownica o średnicy 24 cm lub forma keksowa
Zwyczajna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 st góra dół ( termoobieg bardziej wysusza ciasta). Formę natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą.
Połączyć mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Ubić jajka z cukrem i wanilią. Po około 7 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i budyniem, olej i oranżadę lub wodę.
Formę wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą, wlać ciasto.
Piec około 35-40 minut, do tzw suchego patyczka.
Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub polukrować czy polać polewą.
Porady
Do ciasta można dodać rodzynki (100 gram) namoczone osuszone i oprószone mąką.
Komentarze