ZWYCZAJNA BABKA

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Babka jest bardzo smaczna, idealna do porannej kawuni czy herbatki

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego np domowego
    ½ szklanki oranżady lub wody
    ½ szklanki oleju
    2 i ½ szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    40 gram budyniu waniliowego
    forma do babek lub tortownica o średnicy 24 cm lub forma keksowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Ciasto

Zwyczajna babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ZWYCZAJNA BABKA 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st góra dół ( termoobieg bardziej wysusza ciasta). Formę natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą.
    Połączyć mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
    Ubić jajka z cukrem i wanilią. Po około 7 minutach miksowania zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać na zmianę mąkę z proszkiem i budyniem, olej i oranżadę lub wodę.
    Formę wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą, wlać ciasto.
    Piec około 35-40 minut, do tzw suchego patyczka.
    Wierzch oprószyć cukrem pudrem lub polukrować czy polać polewą.

Porady

Do ciasta można dodać rodzynki (100 gram) namoczone osuszone i oprószone mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować