Zwijany klops cebulowy z kapustą i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Idealny na obiad jak również na zimno do kanapek.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    1 kg szynki wieprzowej
    puszka (400 g ) krojonych pomidorów
    300 g kapusty białej

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    300 g cebuli

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    olej
    5 łyżek bułki tartej
    1 duże jajko
    sól
    pieprz

    DEKORACJA:
    pomidor
    cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Klops Szynki

Zwijany klops cebulowy z kapustą i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielimy dwa razy w maszynce. Cebulę siekamy, podsmażamy na oleju do zrumienienia i także mielimy. Mieszamy z mięsem.
  • 2. Pomidory wlewamy razem z zalewą na patelnię, do tego dodajemy poszatkowaną drobno kapustę i dusimy aż woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Do mięsa wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrabiamy.
  • 4. Blat kuchenny smarujemy olejem i rozkładamy na nim mięso mielone aż powstanie duży prostokąt. Na to nakładamy farsz, ale wszystkie brzegi dookoła zostawiamy wolne.
  • 5. Zwilżonymi dłońmi delikatnie zwijamy naszą roladę, końce dokładnie zalepiamy mięsem.
  • 6. Podważając ją czymś (ja użyłam cienkiej deski do krojenia) przekładamy nasz klops do naczynia żaroodpornego. Pieczemy bez przykrycia 2 h w 200 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować