zwijany boczek z cebulą, czosnkiem, chilli

0 (0 ocen)

taki domowy boczek jest najlepszy do pieczywa od niejednej kupnej wędliny.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • chudy boczek 1 kg, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 10 sztuk, kucharek 1 łyżka, majeranek 1 łyżka, chili pieprz cayenne 1 łyżka, smalec 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra ziarenka 1 łyżeczka

Zwijany boczek z cebulą, czosnkiem, chilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap przygotowania 1. chudy kawałek surowego boczku opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.....na boczku rozłożyć pokrojoną cebulę i obrany czosnek
  • etap przygotowania 2. posypać kucharkiem, majerankiem i papryką chilli cayenne
  • etap przygotowania 3. zwinąć boczek ciasno na roladę i obwiązać grubszą nicią, zawinąć do woreczka foliowego i do lodówki na całą noc aby smaki się przegryzły i zamarynowały boczek
  • etap przygotowania 4. do garnka dać smalec i na gorącym zrumienić boczek z każdej strony, następnie przykryć pokrywką i na średnim ogniu dusić do miękkości mięsa - około 45-50 minut co jakiś czas obracać boczek i można podlać kilkoma łyżkami wody
  • gotowy boczek 5. boczek zostawić do wystudzenia i z zimnego zdjąć sznurek i kroić w plasterki do pieczywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy