ŻUREK Z ZIEMNIAKAMI

4.49 (193 ocen)

  • 40 min

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Polecam gorąco !

  • 40 min

Składniki:

  • 1,5 l wody
    0,5 l zakwasu na żurek
    4 większe ziemniaki
    4-5 kiełbas (ja użyłem śląskiej)
    4 jajka ugotowane na twardo
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 liście laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    4 łyżki śmietany
    maggi
    majeranek
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę (pokrojoną w talarki), liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. 15 min. W międzyczasie usmażyć cebule , po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki (pokrojone w kostkę) i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę). W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem pokrojonym w ćwiartki. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować