Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Polecam gorąco !
40 min
Składniki:
1,5 l wody
0,5 l zakwasu na żurek
4 większe ziemniaki
4-5 kiełbas (ja użyłem śląskiej)
4 jajka ugotowane na twardo
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 łyżki śmietany
maggi
majeranek
pieprz
sól
Żurek z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać wodę, wrzucić kiełbasę (pokrojoną w talarki), liść laurowy, ziele angielskie oraz majeranek i gotować ok. 15 min. W międzyczasie usmażyć cebule , po czym dodać do wywaru z kiełbasy. Następnie dodać ziemniaki (pokrojone w kostkę) i ugotować je do miękkości, dodać zakwas, zagotować, dodać czosnek (przeciśnięty przez praskę). W miseczce wymieszać śmietanę z odrobiną soli, dodać kilka łyżek gorącego żurku, wymieszać i dodać do garnka. Całość zagotować i doprawić solą i pieprzem. Podawać z jajkiem pokrojonym w ćwiartki. :)
Komentarze