Żurek z hiszpańskim akcentem

0 (0 ocen)

Ostatnio odbiegam trochę od tradycji,ale poszukuje nowych ciekawych smaków.Dla odważnych -nietypowy żurek też może zagościć w święta na stołach.Połączenie tradycyjnego żurku z hiszpańskim akcentem.Bardzo ciekawe choć nietypowe połączenie warte wypróbowania,nie tylko od święta.

Składniki:

  • 260 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo pikantnej
    1 litr delikatnego bulionu
    4-5 gałązek tymianku
    1 różowa cebula
    2 łyżki oliwy
    2 duże bataty
    2 ząbki czosnku
    0,5 litra żuru
    1 czubata łyżka oregano
    ostra papryka chili w proszku
    sól

Żurek z hiszpańskim akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę,bataty i czosnek obieramy.Bataty kroimy w większa kostkę.Cebulę i czosnek siekamy drobno.Chorizo kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy oliwę.Dodajemy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy.Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone chorizo (bez tłuszczu) i gałązki tymianku.Gotujemy około 5 minut.Na tej samej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem i również dodajemy do bulionu.Wrzucamy bataty i gotujemy wszystko około 10 minut,aż bataty będą miękkie.Wlewamy żur,gotujemy jeszcze około 5 minut i doprawiamy do smaku oregano,papryką i solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy