Żurek z chrzanem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wielkanocny żurek to przepis mojej babci.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki tartego chrzanu
    1/2 kg ziemniaków
    2 cebule
    200 ml śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    2 l bulionu warzywnego
    majeranek
    sól, pieprz
    1 łyżka smalcu
    30 dkg kiełbasy chłopskiej

Żurek z chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ovxvan 1. Ziemniaki pokroić w kostkę.
  • image-1dlcxul 2. Cebulę pokroić w kostkę. Bulion zagotować, wrzucić ziemniaki, cebulę, gotować około 20 min aż ziemniaki będą miękkie.
  • image-10pw9ci 3. Kiełbasę obrać ze skórki, pokroić w plastry.
  • image-12awwaw 4. Na patelni rozgrzać smalec, wrzucić kiełbasę i przysmażyć.
  • 5. Kiełbasę dodać do zupy.
    Żurek wymieszać z chrzanem, zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką., dodać majeranek, zagotować. Doprawić do smaku solą pieprzem

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy