Żurek z białą i wiejską kiełbasą

4.5 (158 ocen)

Jako wielka fanka zup, bardzo często je przygotowuje.

Składniki:

  • 200g boczku, najlepiej wędzonego,
    180g kiełbasy,
    średnia cebula,
    3 białe kiełbasy,
    2 x marchew,
    pietruszka,
    kawałek selera,
    4 ziemniaki,
    5 ząbków czosnku,
    butelka żuru staropolskiego (500ml),
    mała śmietana 18%,
    2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól lub warzywko ( ja dałam przyprawę uniwersalną ), pieprz, majeranek,
    2 jajka.
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek z białą i wiejską kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę, boczek i cebulkę lekko przesmażyć. Wrzucić do garnka i zalać wodą (3l). Włożyć liście laurowe, ziele angielskie, posolić ( lub dać warzywka) i popieprzyć.
    Marchew pokroić w talarki, natomiast seler i pietruszkę zostawić w kawałku. Dodać do wywaru gdy ten się zagotuje. Gotować na średnim ogniu ok.35-45min. Po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żur i dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Przez chwilę gotować. Śmietanę wlać do miseczki i cały czas mieszając dolewać po łyżce zupy, aż będzie rzadka. Następnie wlać do zupy, tym razem ciągle mieszając w garnku. Na koniec dodać sporo majeranku. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.
    Ugotować na twardo jajka. Przekroić na pół i włożyć do talerza tuż przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować