ŻUREK W CHLEBKU

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.

Tradycyjny polski żurek podawany w chlebku. :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • - 0,5 l zakwasu żytniego/do żurku
    - ok 2 l bulionu jarzynowego
    - 3 białe, surowe kiełbasy
    - kilka kawałków wędzonego boczku,
    - 2 ząbki czosnku w łupince
    - 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka
    - majeranek, pieprz
    - śmietana do zupy
    - chlebek do żurku
    - jajka na twardo
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Pieczywo

Żurek w chlebku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do przecedzonego gorącego wywaru wkładamy kiełbasę i wędzonki,
    ustawić mały ogień i gotujemy ok 1 godzinę. Kiełbasę po tym czasie
    można wyjąć, wędzonce nic się nie stanie jak pozostanie w zupie. Do
    wywaru wlewamy wstrząśnięty zakwas. Dodajemy czosnek, pieprz, majeranek i chrzan, zupę gotujemy na minimalnym ogniu przez około 2 minuty. Na koniec dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę, kawałki pokrojonej kiełbasy oraz śmietanę. Zupę doprawiamy, podajemy z pokrojonym na ćwiartki ugotowanym jajkiem, smacznego! :)

Porady

Zakwas dolewajcie stopniowo, by zupa nie wyszła za kwaśna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować