Żurek w chlebie podany

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pięknie podany, zachęca do zjedzenia. Podejrzewam.... skusi się nawet nasz kochany niejadek;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 300g boczku wędzonego
    600g kiełbasy
    5 jajek (do podania)
    10 ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
    500ml zakwasu do żurku
    2-3 listki laurowe
    2-3 kulki ziela angielskiego
    sól, pieprz do smaku( po łyżeczce)
    ząbek czosnku
    ok. 2 litry wody
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Pieczywo

Żurek w chlebie podany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do średniej wielkości garnka wlewamy wodę, dodajemy listek i ziele angielskie,zaczynamy gotować na wolnym ogniu.
  • 2. Gdy woda z przyprawami na gazie się gotuje - kroimy w kostkę boczek i kiełbasę, podsmażamy na rumiano.
  • 3. Pierwszy wrzucamy boczek, następnie kiełbasę, którą smażymy na wytopionym tłuszczu z boczku (razem z boczkiem).
  • 4. Przekładamy boczek i kiełbasę do garnka z wodą.
  • 5. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, po łyżeczce soli i pieprzu.
  • 6. Po chwili wlewamy zakwas do żurku.
  • 7. Mieszamy, gotujemy około 30 minut.
  • 8. Pokrojone w kostkę ziemniaki kładziemy na dno miseczek, zalewamy żurkiem, kroimy jajka w plasterki.
  • 9. Podajemy gorące.

Porady

* 1 jajko na porcje, ** 2 ziemniaki na porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować