Tradycyjny - jak nauczyła mnie mama żurek staropolski. Od siebie dodałam chrzan :)
4.45 (201 ocen)
Porady
*Zakwas można kupić w sklepach spożywczych. Można go również przyrządzić samemu w domu jednak wtedy musimy pamiętać by zrobić to ok 3 dni przed zaplanowanym gotowaniem żurku. Szklankę mąki żytniej należy zalać 1 litrem ciepłej wody, dodać kawałki skórki chleba razowego, całość przelać do szklanego słoja, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 3 dni. * bulion warzywny należy przygotować gotując w osolonej wodzie 1 marchew, 2 pietruszki, kawałek selera i ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liść laurowy. * Jeśli podczas przygotowania żurku, zupa wyjdzie zbyt kwaśna - nic się nie martw! Dodaj szczyptę sody kuchennej (dosłownie szczyptę), zamieszaj i czekaj na efekt ;)
Komentarze