Żurek po poznańsku (poświąteczny)

4.5 (199 ocen)

Taki żurek to w naszym domu tradycja poświąteczna. Jak wiadomo u poznaniaków nic się nie może zmarnować i nawet wywar z gotowania kiełbas jest zagospodarowany na pyszną zupę, Przy okazji wykorzystując także kiełbasy, które zostały ze świąt.

Składniki:

  • 1,5 l wywaru (wody) z gotowania kiełbasy
    2 marchwie
    Korzeń pietruszki
    ½ selera
    4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu)
    4 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    Sól
    8 ziaren pieprzu
    Duża biała cebula
    2 ząbki czosnku
    6 ziemniaków
    Około 0,5l zakwasu (najlepiej domowego)
    2 łyżki maki żytniej
    Biały pieprz
    Czosnek granulowany

    Jajka ugotowane na twardo
    rzeżucha
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Barszcz biały Żurek Żur

Żurek po poznańsku (poświąteczny) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wywaru z gotowania świątecznych kiełbas dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki maki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do garnka. Gotujemy Az ziemniaki będą półmiekkie. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Serwujemy z jajkiem i rzeżuchą.

Porady

Polecam domowy zakwas na żurek : http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-zurek-22

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować