Żurek na żeberkach

4.47 (167 ocen)

Kwaskowaty, mięsny żurek podany z jajkami na twardo. Pychotka!

Składniki:

  • ok. 0,4 l zakwasu na żur
    0,8 kg wędzonych żeberek
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera
    kawałek pora
    ok 6 średnich ziemniaków
    3 parzone białe kiełbasy
    15 dag wędzonego boczku
    1 mała cebula
    liść laurowy
    2 ziarenka ziela angielskiego
    3 ziarenka pieprzu
    sól
    świeżo zmielony pieprz
    2 łyżeczki majeranku
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.47 (167 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żur Jajko Jajka na twardo

Żurek na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smacznego! 1. Żeberka zalać wodą i gotować na małym ogniu. Jarzyny obrać dodać do gotujących się żeberek (oprócz ziemniaków) . Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości. gdy mięso i jarzyny są miękkie należy wywar przecedzić. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i dodać do wywaru gotować aż będą miękkie. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, mięso oddzielić od kości, pokroić w mniejsze kawałki, dodać do zupy. Wlać zakwas na żur, zagotować, dodać pokrojoną w plastry białą kiełbasę. Doprawić do smaku, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni dodając obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do żuru. Gotować ok 5 min. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować