Żurek na zakwasie

0 (0 ocen)

żurek jest pyszny, a zakwas dostaję od sąsiada

Składniki:

  • Zakwas z mąki żytniej
    Kostka rosołowa mięsna
    2 ziela angielskie
    liść laurowy
    kiełbasa swojska
    jajka na twardo
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    majeranek
    sól
    pieprz

Żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroić w plasterki, zalać wodą oraz kostkę rosołową, zagotować. Dorzucić ziele, liść laurowy oraz przyprawami, dolać zakwas.- gotować na małym ogniu kilka minut. Doprawić majerankiem, zagęścić śmietaną.
    Do bulionówek wlać żurek z kiełbasą, wrzucić jajka pokrojone na połówki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy