Żurek na zakwasie z białą kiełbasą

4.5 (154 ocen)

  • 1 min

Nie może zabraknąć tej potrawy na moim wielkanocnym stole.

  • 1 min

Składniki:

  • Zakwas:
    -1 szklanka mąki żytniej
    -1 l wody
    -2 ząbki czosnku
    -liście laurowe
    -1 ziele angielskie
    -pieprz
    -trochę kminku
    -skórka z chleba razowego

    Wywar rosołowy:
    -włoszczyzna
    -ćwiartka z kurczaka
    -przyprawa Jarzynka
    -2,5 l wody
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zakwasu mieszamy w garnku. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Następnie odcedzamy i wlewamy do gotującego wywaru rosołowego. Mieszamy aż zgęstnieje, dodajemy pokrojoną białą kiełbasę i około 1 łyżki majeranku a także pokrojoną i podsmażoną cebulę. Podajemy z ugotowanymi jajkami lub sam.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować