Żurek na zakwasie

0 (0 ocen)

Tradycyjne polskie danie.

Składniki:

  • 500 ml zakwasu
    1 cebula
    15 dag wędzonego boczku lub kiełbasy
    20 dag śmietany
    3 jajka
    oliwa
    listek laurowy
    majeranek
    sól
    pieprz

Żurek na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę , boczek pokroić w nieco grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy i zeszklić cebulę razem z boczkiem. Zalać ok. 1 i 1/2 l wody , dodać listek laurowy , majeranek , oraz
    przyprawić solą i pieprzem . Gotować ok. 15 min. na wolnym ogniu.
    Następnie dodać zakwas , doprowadzić do wrzenia.
    Zupę zabielić śmietaną. Jajka ugotować , obrać , pokroić na cząstki i dodać do żurku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy