Żurek na kiełbasie

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żurek, moje popisowe danie, to nasza ulubiona rodzinna zupa. Lubią ją i dorośli, i dzieci. Wspaniale rozgrzewa i jest bardzo sycąca.

Składniki:

  • ● duża porcja włoszczyzny
    ● szklanka zakwasu
    ● 250 g wędzonej kiełbasy
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 3-4 ziemniaki
    ● liść laurowy
    ● 2-3 ziarna ziela angielskiego
    ● łyżeczka vegety
    ● 2-3 ziarna czarnego pieprzu
    ● pół szklanki śmietany
    ● 1 łyżeczka majeranku
    ● 2-3 jajka
    ● koperek
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek na kiełbasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i kroimy
    w średniej wielkości kostkę. Do garnka wlewamy 1,5
    litra wody, wkładamy umytą,
    obraną i pokrojoną w kawałki
    włoszczyznę i ziemniaki. Wsypujemy
    vegetę, dodajemy ziele
    angielskie, pieprz, liść laurowy
    i gotujemy.
  • 2. Kiełbasę obieramy z osłonki
    i drobno kroimy. Gdy warzywa
    będą prawie miękkie, dodajemy
    kiełbasę do wywaru.
    Chwilę gotujemy.
  • Żurek na kiełbasie 3. Jajka gotujemy na twardo,
    obieramy i kroimy w kostkę.
    Do wywaru wlewamy zakwas
    i ewentualnie doprawiamy do
    smaku solą. Dodajemy majeranek
    i drobno pokrojony
    czosnek. Na końcu mieszamy
    ze śmietaną. Dodajemy jajka,
    posypujemy koperkiem.

Porady

● Wywar do żurku można ugotować na warzywach i wędzonych kościach, np. od schabu. Po ugotowaniu kości można obrać z mięsa i pokrojone mięso dodać do zupy. ● Przed podaniem do żurku można również dodać łyżkę startego chrzanu – będzie miał wówczas ostrzejszy smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować