Żurek

0 (0 ocen)

  • 3 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy
  • PolskaGotuje Ksenia

Tradycyjna zupa, która od wielu, wielu lat, a nawet dziecięcioleci gości na stołach Polaków.

  • 3 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - woda: 2 litry
    - biała kiełbasa: 70 dekagramów
    - majeranek: 2 łyżeczki
    - śmietana: 3 łyżki
    - zakwas na żurek: 2 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny mielony: 0.2 łyżki
    - jaja: 5 sztuk
    - mąka: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żurek 1. Wodę należy zagotować, dodać kiełbasę i gotować przez kilka minut, następnie wyjąć kiełbasę i pokroić na kawałki. Włożyć ją ponownie do garnka, dodać zakwas na żur, zupę zaprawić śmietaną i mąką, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać majeranek. Jajka ugotować, pokroić na ćwiartki i dodać do żurku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.39 (233 ocen)

żurek

To może cię zainteresować