Żurek

4.5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

smaczny nie tylko od święta

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 3 litry wody
    1 opakowanie białej kiełbasy, surowej lub parzonej
    25 dag swojskiego wędzonego boczku
    25 dag schabu
    3 marchewki pokrojone w kosteczkę
    2 łodygi selera naciowego pokrojonego w paseczki
    Pól małego selera korzennego pokrojonego w kosteczkę
    1 pietruszka pokrojona w kosteczkę
    2 cebule
    2 listki laurowe
    5 ziaren ziela angielskiego
    Ok. 5 łyżeczek startego chrzanu, byle nie śmietankowy
    2 torebki żurku w proszku np. Knorr albo domowy zakwas na żurek
    Kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę, można pominąć.
    Kilka suszonych grzybków lub sproszkowany susz grzybowy
    8-9 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w grubą kostkę
    Sól lub przyprawa uniwersalna, pieprz zmielony, majeranek.
    Czosnek tyle , ile lubimy, ja dodałam 2 ząbki
    1/4 szklanki śmietany do zabielenia żurku
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur

Żurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab, boczek, kiełbasę i warzywa zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, wrzucić listki laurowe, ziele, dodać sól lub przyprawę uniwersalną i pieprz.
    Gotować wolno do miękkości warzyw. Po ok. 20 minutach gotowania wyjąć kiełbasę, odrzucić niej osłonki i pokroić w kostkę, dodać ponownie do wywaru. Podobnie zrobić ze schabem, jak zmięknie wyjąć, pokroić i ponownie dodać do wywaru.
    Ugotować jajka na twardo i obrać kilka ziemniaków, pokroić je w kostkę.
    Kiedy zmięknie schab i marchew dodać ziemniaki, , a gdy one zmiękną dodać 1-2 torebki żurku Knorr, rozprowadzić mątewką wprost w wywarze. Dodać chrzan, do smaku, tyle ile lubimy. Doprawić do smaku dodając też majeranek
    Na koniec dodać pokrojone jajka.
    Tuż przed podaniem można dodać trochę smietany

Porady

Rady Na 5-10 min przed końcem można dodać ser żółty pokrojony w kostkę, albo kosteczki z grzanek. Dla odmiany z kiełbaski można zrobić pulpety Kto lubi zawiesiste zupy można wywar zagęścić mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować