Żurawinowo- bakaliowy wianuszek. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i pozostawić na pół godziny w ciepłym miejscu,żeby podrosły.
2.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Do mąki dodać utarte jajka,wyrośnięte drożdże,szczyptę soli,mleko i roztopione masło.Zagnieść mięciutkie ciasto.Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu,aby podrosły.
3.Orzechy i daktyle drobno pokroić.Wszystkie bakalie wymieszać z miodem i rozpuszczonym masłem.
4.Wyrośnięte ciasto rozwałkować w prostokąt,nałożyć farsz i rozsmarować.Zwinąć w roladę.Kroić w plastry i układać w formie wyłożonej papierem lub folią do pieczenia.Formujemy wianuszek.
5.Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
6.Upieczone studzimy
7.Białko ucieramy z cukrem pudrem kilka minut,aż powstanie gęsty lukier.Ilość cukru zależy od wielkości białka.Gotowym lukrem dekorujemy wieniec.
Komentarze