Żurawinowe pałki

0 (0 ocen)

Mięso ma słodko ostry smak.Polecam wszystkim którzy lubia takie smaczki :-)

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
    NA MARYNATĘ :
    2 łyżeczki musztardy francuskiej ostrej
    2 łyżki miodu płynnego -leśnego
    4 duże kopiaste łyżki żurawina ze słoiczka
    2 ząbki czosnku (pokrojonego w plasterki)
    1 papryczka chili długość ok 10cm (drobno posiekanej wraz z ziarenkami)
    2 łyżki oleju/oliwy
    2cm imbiru świeżego startego na tarce o grubych oczkach
    sól morska,pieprz świeżo mielony wg.uznania
    PONADTO:
    Naczynie żaroodporne lub blaszka do pieczenia,olej do wysmarowania,folia aluminiowa

Żurawinowe pałki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pałki z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • marynujemy mięso 2. Z w/w składników robimy marynatę,mieszamy i wkładamy do niej mięso.Za pomocą dłoni wszystko mieszamy żeby pałki dobrze się obkleiły w marynacie.Odstawiamy do lodówki na min.1h
  • 3. Po tym czasie mięso wraz z marynatą przekładamy do wysmarowanej blaszki/naczynia żaroodpornego,przykrywamy folią i pieczemy w 180*C około jednej godziny (grzanie góra dół) Pod koniec pieczenia odkrywamy folie i zapiekamy na złoto-brązowy kolor.
  • Smacznego :-) 4. Wykładamy na talerz,polewamy tłuszczem jaki sie nam wytworzył podczas pieczenia i gotowe . . .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy